Mer følelser og Asperger syndrom

Noen tror at folk med Asperger syndrom ikke har følelser, fordi de – feilaktig- tror vi mangler empati. Men vi har akkurat de samme følelsene som andre – hele spekteret. Vi til og med føler noen ting mye sterkere enn andre mennesker. Det føler til at vi av og til klapper sammen og jeg kan komme til å klappe til deg i redsel.

Det er fem grunnleggende følelser, som har utallige variasjoner, og som også spedbarn kan uttrykke. Jeg gjentar fra i går. Det er frykt, hat/avsky, glede, sorg og sinne. I tillegg har vi skyld, skam og overraskelse. Med Asperger syndrom plukker jeg av og til opp andre menneskers følelser. Er de sinte blir jeg sint, kanskje etter først å ha blitt veldig overrasket. Jeg visste ikk du skulle bli sint nå! Er de lei seg, blir jeg lei meg. Og jeg prøver desperat å reparere følelsene våre. Vi er i relasjon og relasjoner er vanskelige.

Jeg tror vi kan kalle det en empatiforstyrrelse. Jeg føler med den som opplever noe. Derfor var Utøya så intens for meg. Jeg klarte ikke slutte å føle på drapene der ute. Jeg klarte bare å tenke at jeg skulle være død, siden noen påstod at Breivik hadde Asperger syndrom og samtidig sa han skulle vært død og ikke fortjente livet.

Det ble etterlatt en tomhet i meg. En slik tomhet som oppstår når mennesker vi bryr oss om dør. Jeg kjente ingen. Jeg er tom, helt tom. Jeg har ikke engang en grav å gå til. Skjønner du virkeligheten min, som bare er et blankt ark med noen bokstaver som sier alvorlig sinnslidende? Jeg lider, men jeg kan ikke være som du og se bort fra hva du føler. Du er på arket mitt. Jeg kaller deg en tegning og så fargelegger jeg dagen rød som betyr stopp. Jeg vil ikke føle mer.

Reklamer

4 kommentarer om “Mer følelser og Asperger syndrom

 1. Jeg har også asperger syndrom, og har hatt/har noen av de samme følelsene som du her beskriver. Enda en måte å befinne seg på utsiden, liksom. Jeg tror ikke at folk flest, allikevel, lager seg et bilde av at mennesker med as fortjener å dø. Bare av at Breivik fortjener å dø. Breivik er i fengsel for ugjerningene sine, så samfunnet har funnet å straffe ham ved å ta fra ham friheten.

  Din frihet er din å ta, for du har ikke gjort noe galt, det har ikke jeg heller. Ingen av oss har drept noen, det var det Breivik og kun Breivik som gjorde.

  Likt av 1 person

   • Hvis du har det sånn som meg, så er det at du sitter fast i følelser, og greier ikke å gå videre, eller at det går svært langsomt. Jeg leste en gang, for noen år siden, på et nettsted, tror kanskje det var i ei gruppe på facebook, at en psykolog hadde sammenliknet autisme med hvordan en snegle har det i sitt skall. Hvis verden er utrygg, så stikker sneglen av inni skallet sitt, og ingenting, absolutt ingenting, kan lokke sneglen ut av skallet sitt før det er trygt utenfor.

    Jeg tror det finnes andre måter, også, å sammenlikne oss m. asperger/autisme med en snegle, og det er når det gjelder følelser, kanskje at de er langt mer intense enn hos andre, sånn at de blir vanskelige å takle. Det frustrerer meg at jeg ikke greier å komme meg litt kjappere gjennom dem.

    Likt av 1 person

 2. Og jeg tror heller ikke at mange mener at Breivik, heller, fortjener å dø for det han har gjort, selv om det kanskje kan være endel som mener det. Men det er ikke dødsstraff for noe her i landet vårt. Selv mener jeg så absolutt at Breivik fortjener å sitte hele resten av livet sitt i fengsel, og at han ikke kan skade flere der han sitter, slik at samfunnet er beskyttet mot slike som ham.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s