asperger syndrom

Å snakke for høyt eller for lavt

Personer med Asperger syndrom, snakker ofte enten for høyt eller for lavt. Mange hører godt, da de er sensitive for lyder. Derfor er det vanskelig å vite hvilket volum vi skal snakke i for å bli hørt.

Enten prøver vi som sliter med dette å overdøve de andre lydene og stemmene og snakker høyere enn normalen, eller vi tror dere hører det vi sier like godt som vi selv hører det og snakker lavmælt. Jeg tilhører den siste kategorien som får beskjed om at jeg snakker altfor lavt. Skjønner du lydbildet? Vi sitter og snakker sammen og du hører ikke hva jeg sier. Du blir frustrert men det blir jeg også når du ber meg heve stemmen.

Fordi jeg ofte fikk høre jeg snakket lavt i forbindelse med mobbing, gjør det vondt når voksne mennesker ber meg snakke høyere. Da blir jeg motsatt av høy på pæra og svært lav følelsesmessig. Med lav mener jeg deprimert og jeg får mindreverdighetsfølelse. Jeg kjenner på at jeg ikke er god nok som jeg er.

Hvis det er sant at jeg snakker lavt, er det vel også sant at jeg er ekkel, mangler pupper og er nerd. Jeg har hørt mye før, i forbindelse med mobbingen. Jeg er skitten og upopulær. Mange med Asperger syndrom opplever mobbing i faser i livet. Vi smelter ikke inn i samfunnet og stikker oss ut, kanskje uten å merke det selv. Jeg skal nok høre mer for andre snakker videre, selv om det er i et mer passende toneleie enn meg og de kanskje har moderat og bevisst bruk av nedlatende ord.

Folk flest finner balansepunktet. Jeg leter etter et, mellom høyt og lavt.

8 kommentarer om “Å snakke for høyt eller for lavt

  1. Jeg og snakker lavt. For ofte kommentarer på det, og at jeg må snakke høyere. Det er frustrerende og slitsomt, da det krever så mye energi fra meg å snakke høyere, og da blir jeg fysisk sliten av å snakke.

    Likt av 2 personer

  2. Jeg gjør begge deler, mest lavt, iblant høyt. Og iblant drukner visst nesten konsonantene. Men ja, når jeg prater høyt er det fordi det bråker i hodet og rundt meg. Jeg hører veldig mye, og veldig lite. Fordi jeg hører alt på en gang. Har liksom ikke rett filter. Skjønner du hva jeg mener nå? Sliter seriøst med å finne normalen selv. Merkelig nok klarer jeg å synge da. men da er det jo bare å ta i mer eller skru opp micen, så hører folk bedre.

    Likt av 2 personer

    1. Jeg tror også at det handler litt om, for meg, at det har med filteret å gjøre, at jeg tar inn for mye av inntrykk, alt og ingenting, liksom. Spesielt ille er det å være i selskap med mange mennesker, for det blir så vanvittig bråkete.

      Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar