asperger syndrom · spesialinteresser

Særinteresser, jenter og gutter og jeg

Over hele autisme-spekteret ser det ut til at guttene har en sterkere tendens til å utvikle særinteresser og ekstreme talenter. De er opptatt av tog og verdensrommet. Jeg er ikke gutt! Derfor var jeg «bare» skoleflink. Jeg kunne skrive bedre enn gjennomsnittet, til tross for (eller på grunn av) mitt usynlige handicap kalt Asperger syndrom.

unvisible2
Vi jenter finnes, vi også. Du stusset bare ikke over at jeg skrev historier bedre enn de fleste. Jeg skrev de lengste stilene av oss alle. Jeg var levende død! Det vil si; jeg satte livet til side og levde i tekstene mine. Jeg hadde ord for alt på papiret.

Du tenkte bare ikke på at det var rart jeg ikke vokste opp da de andre sluttet å leke med dukker, mens jeg smuglet med meg mine rundt til mer barnslige «venner» og lekte mor, far og barn. Som stort barn kunne jeg styre leken. Det kunne jeg ikke i et ungdomsmiljø der jeg ikke skjønte hvordan jeg skulle få meg kjæreste, slik de andre mestret. Du syns heller ikke det var rart at jeg fylte kladdebøkene mine mens de andre såvidt hadde skrevet noen sider. Så jeg fortsetter å skrive:

Mye tyder på at Emily Dickinson hadde Asperger syndrom. Hun, en begavet forfatter fra 1800-tallet, er et av forBILDENE mine. Det har hun vært fra før jeg visste noe om Asperger. Jeg visste ikke at hun antakelig hadde det før i denne uken, lest i A-magasinet fra 4. september. Jeg henger noen uker etter, for bladet kom som depot fra biblioteket (les: der jeg vil jobbe i fremtiden). Hjelpepleieren fant artikkelen da jeg ikke leser aviser og har valgt å være utenfor den samfunnsstrømmen jeg ikke kan kontrollere.

Emily skrev mens hun var på sykehus, utenfor samfunnet, hun også. Det ser man ikke på hvordan hun skildrer. Hun skrev det aller meste i isolasjon! Folk flest vet ikke  det og hvor genialt gjort det hun har produsert er, nettopp derfor. Derfor skriver jeg det: Genialt, Emily!

Fantastisk nok kjenner jeg igjen en del av skrivingen min i Emily Dickinson sin. Det er magisk å kjenne på. Det er noe med blikket for detaljer, hvordan vi absorberer detaljene og lar dem komme til uttrykk gjennom ord som blir til dikt som blir til bøker.

I eldre alder, ble særinteressene mine mer ensformige. Jeg ble mer ensidig opptatt av dem og det går ikke dager jeg ikke leser reklame eller sitter med dukkefoto. Sånne dager finnes ikke. Les:

Jeg kan droppe å ringe hjem eller å gå på do når jeg må, men jeg kan ikke droppe å sjekke tilbudene i den og den butikken. Hva jeg skal ha? Bare luft og kjærlighet og en samtale du forstår deg på så vi kan prate på samme nivå.

Behovet mitt for å forstå dine dager, bruker jeg særinteressene mine for å fylle. Jeg tipser deg om reklame overalt og sier høyt hva du kan ha til middag. Jeg spør også hva du har spist. Ja, jeg dobbeltsjekker med deg! Det har gått en tvang i det. Noen snakker OCD, men det er «bare» Asperger. Jeg gir syndromet en klem i tankene mine. Jeg forstår det nå, hvordan jeg kan nyttiggjøre meg av det andre syns er teit eller irriterende – som mye reklame i postkassen eller innboksen sin. Jeg elsker det!

puzzleus3Illustrasjonsfoto: Irrealdolldukker, pepsi max (på tilbud?) og bilderedigering. 

Det er søndag og jeg har åpnet ukas reklamer. I morgen drar du på Coop Mega. Det er min skyld eller fortjeneste, sammen med tilbudet: Tine Yoghurt 430 gram, 10 kroner. Lag smoothie! Og da vet jeg hva du har til kveldsmat. Sånn går no dagan, – med vaniljesmak.

P.S Jeg er glad i deg, jeg klarer bare ikke å si det muntlig.

Reklame

16 kommentarer om “Særinteresser, jenter og gutter og jeg

 1. Jeg elsker Emily Dickinson! Nå fikk jeg lyst til å flytte inn på biblioteket og lese dikt av henne og ikke snakke med noen. Du skriver veldig godt! Jeg er veldig glad for at jeg har funnet denne siden.

  Likt av 1 person

  1. Så glad du liker siden min! Nå ble en sliten skribent og blogger og asperger glad! Mange av diktene hennes ligger samlet ute på nett, om det er en reserveløsning 🙂

   Liker

 2. Jeg vil veldig gjerne vite hva jeg kan ha til middag. Jeg er stresset og sliten, både jeg og mannen jobber lange dager, og vi har en liten jente. Jeg synes det er vanskelig å finne på noe å lage til middag.

  Likt av 1 person

 3. Oi enda en Jeanette. 🙂 Hei Jeanette.

  Noen få mener jeg har ocd også, men hva om jeg bare er usikker? Kanskje det? Eller nysgjerrig. Vitebegjærlig. Alltid vært vitebegjærlig. Herlig ord. Vitebegjærlig og perfeksjonist. Er det en sykdom? Noen mener det. Jeg mener, nei, ikke så lenge det ikke går utover livskvaliteten. Si ifra om jeg skriver rotete nå. Tok medisinen en time for sent. Det går bra. Og Helene: Samboer lager gryte med svine- og oksekjøtt. 😉

  Likt av 1 person

 4. Jeg er også utrolig opptatt av reklame, ble det da jeg var yngre og hadde kjempe dårlig råd, da kunne jeg alle priser utenat, hvis jeg skal ha noe må jeg kjøpe det på salg, det ligger I meg! Så det er da ingen negativ ting. Nå jobber jo jeg med autister, å du er kjempeflink å formulere deg, det er 100% sikkert. Sender deg en visuell klem, siden du sikkert ikke vil ha en ordentlig en 🙂

  Likt av 1 person

 5. Altså, her er det mye jeg kjenner meg igjen i. Alt fra såkalt barnslige interesser til å være skoleflink og trives best med tekst, til å ville jobbe på bibliotek. Gikk til og med på bibliotekarstudiet til det ble for vanskelig. Dessverre. Dessuten er det vanskelig å få bibliotekarjobb. Hadde gjerne jobbet som ekstrahjelp for det. Hvert år på bibliotekarskolen jobbet vi en måned på bibliotek. Likte å gå rundt og sette på plass bøkene folk hadde levert tilbake. Og se gjennom bøkene og flytte de bøkene ingen har lånt på lenge ned i kjelleren. Der er det store hyller med gamle bøker. Sånne hyller som du sveiver frem og tilbake. Som de gjerne bruker u arkiver. Patentstyret har sånne også, fulle av gamle mapper med papirer.

  Fint å vite om sånne reklamer. Ikke det at jeg har en Coop Mega i nærheten. Bare en mye mindre Coop. Forbi legesenteret og nesten til de som skifter dekk på bilene til folk.

  Men jeg hadde pannekaker til middag. Så røra klar på benken tidligere. Så ble det til store, runde pannekaker. Med bringebærsyltetøy.

  Likt av 1 person

   1. Har hatt noen litt slitsomme dager. Vært skikkelig forkjølet, og det er ikke noe morsomt. Begynner å bli bedre nå, så det går an å svare på ting.

    Likt av 1 person

 6. Tusen takk for et herlig, levende og informerende innlegg. Du er veldig flink til å ordlegge deg. Og det var godt å lese at det ikke bare er meg som er like obsessed med tilbud på matvarer. (selv om jeg foretrekker å spasere rundt i butikker for å sjekke dem ut, selv om jeg er livredd for å gå i butikker.)

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s