asperger syndrom

Til Daniel og dere andre (bokanmeldelse av «Annerledes»)

Jeg sitter med en grønn bok foran meg. En grønn bok med mange grønne non-stop og en gul på forsiden. Den gule er mennesket med Asperger eller annen autisme; annerledes men ikke mindre god.


«Annerledes» er en samling tekster skrevet av mennesker med autismespektertilstander. De har et aldersspenn fra 9 til 72 år. Det begynte med Daniel på 14 som skrev en skolestil om hvordan han opplevde å ha Asperger. Daniel liker ikke brune puter. Daniel er unik og grunnen til at denne boka ble jobbet fram.

Forlag: SPISS
År:
2011
SIdeantall:
213

Kvinne på 21 traff hjerte mitt. Hun skriver: «På mange måter har jeg alltid vært noe barnslig for alderen, men samtidig svært veslevoksen og noe perfeksjonistisk. For noen kan denne todeltheten være vanskelig å forholde seg til. Hvordan skal en forholde seg til en ungdom som i det ene øyeblikket diskuterer en artikkel i morgenbladet og i det neste øyeblikk snakker til tøyløven sin?» Der har du meg, bare at jeg har dukker. Ingen av oss klarer mennesker over tid, bare den lille familien vår. Den holder vi ut, om vi får lov å bare være oss. Noen i boka synes søsknene bråker og trenger mye alenetid på rommet sitt.

En annen som rørte sjelen min, er kvinne 20 år. Hun skriver om trollet inni seg. Trollet er autismen. Trollet vil velte og ødelegge alt som er i gangen når de andre somler når de skal gå i familieselskap. Trollet blir lei seg når det ikke får kjøttkaker på koldtbordet når det alltid har vært kjøttkaker der før. Trollet liker ikke forandringer. Trollet vil ikke si «hade» til noen det er sint på, selvom det er ens egen tante. Trollet gråter når det er lei seg, men lar ikke jenta/kvinnen gråte når de andre kommer hjem fra selskapet. Trollet er farlig, både for henne og andre mennesker. Kvinnen må vite når noe skal skje, hvis ikke blir trollet frustrert. Trollet er inni henne og trollet vil noen ganger ut. Jeg kjenner meg veldig igjen i denne historien fra virkeligheten og viser den til behandleren min. Den blir en del av min virkelighet i dag.

Cathrine 24 kan sørge som ingen andre, fryde seg som ingen andre og elske som ingen andre. Som voksen autist har hun laget seg det livet hun liker å leve – som å dusje i varmt vann og la det være varmt regn over ryggen hennes i en halvtime. Merete 48 synes Asperger blir sett på feil, mange kaller det en sykdom og en forstyrrelse. Vi er ikke forstyrret, vi blir forstyrret, påpeker hun, fordi vi har lav stressterskel og samfunnet ikke er tilpasset oss. Til og med helsevesenet gjør mange feil med autister, mener hun oppriktig. Vi med asperger er oppriktige og ærlige.

Boka er mange historier med to fellestrekk: Styrker og vanskeligheter med å ha en autismespektertilstand. God lesning! Jeg ble litt rikere og kjenner meg belest.

P.S. Jeg slet med å sove i natt, fordi jeg hørte alle stemmene i boka. Det er fint å ha en slik evne, selv om det virker slitsomt objektivt sett. Jeg trykker boka til brystet mitt. Jeg er ikke alene! Er du?

Reklame

12 kommentarer om “Til Daniel og dere andre (bokanmeldelse av «Annerledes»)

 1. Jeg synes det er supert at det kommer ut slike bøker! Kanskje det er skrevet selvbiografiske bøker / tekster av aspergere før også, – men det har jeg ikke fått med meg. Jeg har lest din egen bok et par ganger, Helene, og jeg tenker å gi den videre til noen som vil lese den med interesse. Har bare ikke bestemt hvem som skal få den enda. Boka du anmelder i dag, vil jeg låne på biblioteket når den dukker opp der. Du er flink til å vekke leselyst!

  Likt av 2 personer

 2. Joda, det finnes endel selvbiografiske bøker om mennesker m. asperger/autisme, og veldig bra er det, for man kan faktisk skrive en bok om hvert enkelt individ. Noen fellestrekk finnes det, men det finnes også nokså store forskjeller i blant oss, så jeg tenker at jo flere bøker som finnes ute om emnet, jo bedre er det. 🙂

  Likt av 1 person

  1. Helt riktig! Det finnes en del bøker, men er rom for flere. Og i bokhylla mi skal det være mange aspie-bøker. Fordi de forteller meg noe om at jeg ikke er alene, og fordi, det hjelper meg til å bli motivert til å fortsette å blogge. Når mange leser bloggen min, forstår vi mennesker, aspier og NT-er hverandre bedre. Det går begge veier. Fram og tilbake. Og nå tar jeg ferden inn i en bok før jeg legger meg ut på facebooksafarie.

   Likt av 1 person

 3. oi! Kult. Det første der (av jente 21, var det jeg som skrev 😀 Løven heter forøvrig Aslan, og nå 22 år, han har bergensdialekt) Det er mange fine tekster i den boka, føler meg privilegert som har fått være med:)

  Likt av 3 personer

 4. Dette var interessang lesning, leste opp avsnittet om hun som snakket til tøyløven for behandleren min i dag. Jeg har en bamse jeg snakker med og som snakker og har mang en gang lurt på om jeg er psykotisk som holder på sånn, har mang ganger spurt behandleren om jeg er gal, etter at jeg leste avsnittet for behandleren sa hun til meg «er det ikke godt å se at du ikke er alene»? Jo det er godt å vite jeg ikke er splitterpine gal, det finnes flere der ute, jeg har lest bloggen din hver dag siden du begynnte å skrive og kommer til å fortsette å lese 🙂 🙂

  Likt av 1 person

  1. Jeg setter pris på at du er leseren min! Jeg likte virkelig denne boka. Den kan anbefales. Jeg kjente meg så igjen i både det avsnittet og historien om trollet. I dag sitter jeg og leser en dansk bok som jeg skal omtale siden.

   Liker

 5. Etter at jeg ble diagnostisert selv, kjøpte jeg mange bøker av folk med Asperger. Spesielt om og av kvinner med Asperger, siden jeg skjønte allerede da at det var forskjeller. Er jo store forskjeller individuelt også. Men det er så godt å vite at det ikke bare er meg som er sånn.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s