asperger syndrom

Asperger på svensk (bokanmeldelse)

Det er noe med meg og svensk. Jeg har alltid likt det. Det er litt annerledes enn norsk som er språket her jeg kommer fra. Og jeg føler meg ikke helt som andre nordmenn (les: Asperger syndrom). Jeg tenker litt annerledes. Ikke feil, bare på et annet vis. Det er klart jeg hadde vært annerledes i Sverige også, men i Norge får jeg rom inni meg til å være litt annerledes mens jeg koser meg med svenske ord.

I dag tar jeg for meg en bok for å inkludere flere i autismespektertilstander. Kanskje vil du vite mer? For alle vi som skriver, har hver vår historie å fortelle. Jeg har lest Paula Tilli sin.

Tittel: På et annat sätt
År: 2013
Språk: Svensk
ISBN 9789185705764
pa-ett-annat-satt-mina-erfarenheter-av-aspergers-syndrom---ett-autismspektrumtillstand

Jeg har altså lest en bok på svensk. Om det var vanskelig? Slett ikke. Paula Tilli skriver godt. Boka er om Asperger syndrom og var med på å inspirere meg til å starte bloggen min – den du nå leser i.

Boka tar for seg en oppvekst der man er annerledes uten å vite hvorfor. Den tar for seg en diagnose som voksen. Den tar for seg samspillet med andre mennesker. Dette er en bok for alle, som vil lære mer, om andre.

Paula Tilli skriver om egne erfaringer, akkurat som jeg gjør i min bok og blogg. Ingen med Asperger syndrom er like og bærer på den samme ryggsekken. Likevel har vi en del til felles, som vanskene i relasjoner og ujevn begavning, gode språklige (vi har jo begge skapt en bok) og mindre gode sosialt.

Dette er en spennende bok, som åpnet øynene mine. Den er på 223 lettleste sider. Det var en drøm å lese den. Jeg kjente barnet i meg få en verden å plassere seg i, et hjem flytte inn i igjen, pakke seg inn i ullpledd og bare være helt trygg, i sin lille eventyrverden der mamma leser for meg – som før alle skoleårene, mobbingen, utestengingen. Jeg kom hjem igjen. Hei, mamma.

Det er ikke alle de norske bokhandlerne som har boka, men du finner den på adlibris her. God lesning!

Reklame

6 kommentarer om “Asperger på svensk (bokanmeldelse)

  1. Jeg skal lese en annen bok først. 😉 Så kan jeg eventuellt titte på Tilli sin. Jeg liker best å lese på svensk, gammel norsk, norrønt eller engelsk. Ja, fordi det ikke er helt som normen. Leser gjerne nynorsk også jeg, så lenge jeg slipper å skrive et kåseri på nynorsk. Da ville det blitt ganske mediokert. 😛

    Likt av 1 person

  2. Jeg har en venn som strever med asperger og psykose. Jeg er så ufattelig bekymret for han da han ikke har noen andre venner rundt seg enn meg på internett da vi møttes gjennom politikken og en kompis som han har hatt i noen år. De kan ikke snakke om de tingene jeg og han snakker om, slik som psykisk helse.

    Jeg vet rett og slett ikke hva jeg skal gjøre for han. Jeg bryr meg så utrolig mye. Skulle ønske han satt seg ned og leste litt bøker for å forstå seg selv bedre og ikke sykeliggjøre seg selv. For han er verdt mer enn det. Mye mer.

    Han ER ikke asperger syndrom og psykose. Han HAR, og det definerer ikke det vakre mennesket som han selv definerer seg selv som er monster.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s