asperger syndrom · spesialinteresser

Dukker og dyr

For meg er dyr viktigere enn mennesker. De er lettere å forholde seg til, helt enkelt. Jeg kan vise dem kjærlighet uten å bli avvist. De tørker ikke hendene sine med sprit fordi jeg er ekkel eller skitten å ta i. Hunden min slikker meg i ansiktet og på hendene i stedet.

Filmen viser at jenta unnviker for det aller viktigste: dyret. Jeg vil også flytte meg for en hunds skyld. Let´s bark.

Da jeg vokste opp, lekte jeg som mange andre småjenter, med dukker. Forskjellen var at jeg hadde det best da jeg lekte med dem alene. Jeg hadde dukkehus, 1:12 format, og Barbie og store dukker. I dukkehuset fikk ikke andre leke. Det var mitt univers, snekret av pappa og utformet med detaljer som speilegg og brødskiver med pålegg i fimo-leire av mamma, hjemmelagde møbler og peis med lys i.

Jeg elsket diktet til André Bjerke, Dukkevei 2, med dukken til dukken, som mamma leste høyt for meg på senga hennes. Jeg lå på pappas plass og lyttet. Her er et utdrag jeg liker godt:

(….)
I et hus inni huset i Dukkevei 2
skal den knøttlille dukken til dukken få bo
og ha eget bad og en dukke-do.
Og teppe på gulvet og hyller med bøker(….)

Som voksen, fant jeg tilbake til dukkene. Jeg fotograferer, og siden jeg ikke kan ta bilder av mennesker på sykehuset, oppdaget jeg ved en tilfeldighet kuleleddsdukkene med opphav fra Japan. Jeg kjøpte min egen fotomodell! Jeg skapte en karakter til henne, Suzume som betyr spurv, og siden har det vært dukker. Dukker og dyr. (Jeg eier fortsatt hund). Dukken i filmen heter Alice. Velkommen til eventyrland, mitt i virkeligheten min. Ja, jeg flykter.

En annen voksen med Asperger som «leker» med dukker og gir de liv, er Gustav Koi som er buktaler. Ja, det går an å snakke med magen og underholde mennesker med det! Det er bare ikke alle som får det til. Deriblandt jeg. Men jeg leker og deler bildene mine og er til for andre enn meg selv. Jeg liker den tanken, som advokaten overførte til meg da han oppdaget bloggen min: Å være til for andre. Hei! her har du meg.

Tar du imot meg, med åpne armer? Eller gjemmer du deg, som om jeg kaster snøball? Eller enda verre, lar du meg være luft? Det får meg til å tenke på luft og kjærlighet. Kanskje elsker du meg likevel, jeg er bare for komplisert. Kanskje.

5 kommentarer om “Dukker og dyr

 1. Selv føler jeg ikke at jeg er noe komplisert menneske. Jeg er faktisk såvidt enkel, tror jeg, at det tydeligvis blir problematisk for andre å skjønne?….:) Når du nå kommer inn på dikt og sånt noe fra barndommen, husker jeg en episode mens jeg var barnevakt for noen unger på en nabogård da jeg selv var tenåring. Jeg ville gi dem noe av den samme opplevelsen som jeg selv fikk som barn, ved å lese for dem «Piken med svovelstikkene» av HC Andersen, en fortelling som alltid fikk meg til å gråte. Men av de barna jeg satt barnevakt for, fantes det ikke snev av reaksjoner….så det der var dødfødt….. Selv gråt jeg også av Blåmann, blåmann, bukken min.

  Jeg gråt også av visen «Lille ekorn satt», som tanta mi sang for meg. Her er den:

  Liten ekorn satt

  Kom Elisa hit,
  nå mens mor har tid.
  Jørgen tier still,
  og jeg synge vil.
  Det skal nok gå an,
  bare Pettermann
  og den vesle «Perla» tie kan.

  Liten ekorn satt
  på en gren så glad,
  pusset snuten sin
  med en labb så fin.
  Dens små unger tre
  hadde ly og le
  i det store gamle furutre.

  Men så hendte det
  at en ørn fikk se
  dette vesle knøtt
  og fikk lyst på kjøtt.
  Han flyr ned og får
  tak i vennen vår
  stakkar, som blir slukt med hud og hår.

  Fortere enn fort
  var det hele gjort.
  Men de arme små
  hvordan skal det gå?
  Hvem skal hjelpe dem,
  hvem skal stelle dem
  i det tomme, moderløse hjem?

  Hvor ble det av mor?
  klynket de i kor.
  Vi er sultne! La
  oss få nøtter, da!
  Akk de stakkars små
  som knapt kunne gå
  kunne ikke nøttetreet nå.

  Hør Elisa, kan
  noe slikt gå an?
  Må de da forgå
  de forlatte små?
  Er det ingen her
  som de arme ser
  nå da moren ikke lever mer?

  Gud i Himmerik
  hører ravnens skrik,
  styrer lyn og storm,
  ser den minste orm,
  hører barnets bønn,
  morens sukk i lønn
  og han hørte ekornbarnas bønn.

  Stormen blåste opp.
  Furutreets topp
  brakk og suste ned
  mot et nøttetre.
  Da de stakkars små
  skremt omkring seg så,
  var det tusen nøtter der de lå.

  Og de vokste opp
  gjorde glade hopp
  ifra gren til gren,
  alle tre som en,
  Slik fløt høsten hen.
  Så kom vinteren.
  Da led ekornbarna nød igjen.

  Strenge nordavind
  brøt i skogen inn,
  og de var for lett
  og for dårlig kledt.
  Sommerkjoler kan
  ikke godt gå an
  når det sner og blåser over land.

  Ekornbarna har
  ingen mor og far
  som kan kjøpe klær
  imot vintervær.
  Folk som går forbi
  pleier aldri gi
  ekorn klær som de blir varme i.

  I et lerketre
  satt de skjelvende,
  det var kaldt og trist
  på den tynne kvist.
  Lavt og ynkelig
  bad de inderlig
  og den eldste hvisket lydelig:

  Gud som er så snill,
  hjelp oss om du vil.
  Sist vi bad til deg,
  sa du ikke nei.
  Se vi fryser så,
  gi oss arme små
  noen gode vinterfrakker på!

  Gud i himmerik
  hører ravnens skrik,
  styrer lyn og storm
  ser den minste orm,
  hører barnets bønn,
  morens sukk i lønn,
  og han hørte ekornbarnas bønn.

  Det er kaldt, men nå
  har de frakker på.
  Pels er godt å ha.
  Kulden ler de av.
  Pels i brunt og grått
  kler dem like godt
  som når far sin nye frakk har fått.

  Gustava Kielland v/Inger Hagerup

  Likt av 1 person

  1. Jeg gråt også til Blåmann, Blåmann. Jeg satt i den grå sofaen vår og gråt. Jeg kan huske akkurat hvor jeg satt og hvordan jeg flyttet meg mot vinduet og lette etter blåmann. Jeg var skolejente.

   Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s