asperger syndrom

Vidunderkuren

Asperger syndrom er ikke en sykdom. Det er en sosial funksjonshemning som forstyrrer kommunikasjon og sosialt samvær. Vi har en litt annen måte å tilnærme oss andre på, ofte. Og ofte blir vi satt ut om ting ikke er slik vi vil ha det. Derfor leker vi ikke med barn som vil noe annet enn oss, som ikke lar seg styre av våre rigide regler. Vi leker heller alene. Også som voksne.

Du sitter og ser på meg. Du er sykepleier. Du lurer på hva du skal gjøre med meg. Hvordan du skal behandle meg, kurere meg, helbrede meg. Det går ikke. Men det finnes en kur som gjør meg mer omgjengelig og lettere å leve sammen med. Den heter forutsigbarhet og trygge rammer.

Det handler om å legge verden til rette, med små tilpasninger, for at dagen skal bli så forutsigbar som mulig:

Du skal ikke spise altfor sterk mat og puste den ut på meg. Jeg fanger opp partiklene og blir satt ut, vippet av pinnen, hvitløkspasta? Skruer eller tagliatelle? Må du kanskje plutselig på du fordi maten var så sterk?

Du skal gå med klær uten vitser jeg ikke forstår på t-skjortene dine. Du skal vise meg at jeg hører til, at jeg er en del av universet. Du skal rekke meg en hånd når jeg trenger den, men ikke kreve kroppskontakt.

Du skal heller ikke kjefte på meg eller heve stemmen. Vi skal snakke rolig sammen. Når jeg ikke vil snakke, skal du bare godta det. Det gjør konfliktnivået mye lavere.

Reklamer

4 kommentarer om “Vidunderkuren

 1. Jeg er selv inne i en kontinuerlig prosess for å forsøke å gjøre livet litt enklere for meg å håndtere, og har brukerstyrt assistent. Det er nok sånn man kan prøve å få et bedre liv, tror jeg på, med god tilrettelegging. ❤

  Likt av 1 person

  1. Masse lykke til! Det er så koselig at du kommer innom bloggen min. Jeg tror også på tilrettelegging. Dessverre er det ikke alle som ønsker å legge til rette. Men noen prøver virkelig og dem tar jeg av meg hatten for, eller lua eller sydvesten.

   Likt av 1 person

 2. Takker hver dag for at jeg snublet over bloggen din. Du skriver varmt og nære og forståelig. Og hjelper meg med å forstå barnet mitt med asperger. To personer er ikke like, men du får meg likevel til å forstå mye som barnet mitt enn så lenge ikke greier å kommunisere.

  Likt av 2 personer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s