asperger syndrom · sosialt

Kjære Russ

Rød, blå, svart. Du kan være hele regnbuen om vi blander fargene til en grøt. Spis havregrøt med blåbær på til frokost, og litt melk og kanskje granula. Du er stjerne på himmelen min nå, satt i teleskopet. En hverdagsperson, med havregrøt til frokost. Du tror kanskje du er dronning mens du tar ei russeknute.

Kjære russ, stopp opp. Det er så lett for oss aspergere å følge lister og forsøke å fylle alle punktene på russeknuteglene. Men kjære russ, en halvflaske på tre timer er farlig. Jeg havnet hos Norsk folkehjelp. Takk for at noen pakket neg inn i bobleplast så jeg skulle overleve en kald mainatt.

Navnet på russelua mi. Jeg bærer det med stolthet, som en krone på hodet. Det var «Lost in space,» vennene mine erfarte navnet mitt gjennom russetida. Jeg husker streben etter å høre til. Jeg fikset det med rød russebukse! Snekkerbukse. Sånn gled jeg inn i mengden, men de merket det likevel. Jeg var ikke som de andre. Lost in space illustrer et menneske med Asperger syndrom ganske godt.

Når man er utsultet på anerkjennelse, kan man bli rørt over at noen gutter kan navnet mitt! Det skjedde meg på landstreff, men de leste jo bare på buksa mi. Helene.

Kjære russ som tar av deg klærne fordi noen forventer det. Har du lyst, eller gjør du det for å passe inn, akkurat som du kler deg likt som de andre før du drikker noen flasker øl eller rusbrus, vin eller vodka?

Hva forventer du? Vil du ha et forhold som varer? Hvis ja, ikke ha tilfeldig sex på russetreff. Folk, mennesker som oppfører seg som om de ikke hadde omtanke, kan snakke om deg til andre, sladre eller tyste, og ha skjulte agendaer og alt annet enn drømmen din om hus og barn. Kjære, sårbare russ! Stopp som på trafikkskiltet.

Langtidshukommelsen til en med Asperger syndrom er ofte eksepsjonell så gjør russetiden til noe fint, den blir med deg for bestandig. Frokost i rundkjøringa, nattlige kjøringer med russebilen, en telefonsamtale hjem for å forsikre om at alt går bra og ei venninnes epilepsianfall. Rist løs.

Reklamer

3 kommentarer om “Kjære Russ

 1. Omtanke for russen, det har du! Og jammen er det mange som burde stoppe opp og tenke seg om. Ikke for å være gledesdreper, men det er så synd når opplevelser i russetida får konsekvenser som i verste fall kan ødelegge livet. Og det skjer, dessverre.

  Likt av 1 person

  1. Du har helt rett, det skjer. Men heldigvis har perioden gode minner med seg også, så, ta vare på hverandre. Kjør aldri beruset, ikke kle av klær du vil ha på osv.

   Liker

 2. What, mitt russenavn var også «Lost in space»! Jeg «datt ut» så mye jeg aldri klarte å følge med i timene, og dermed stilte spørsmål som læreren nettopp hadde svart på, og klarte ofte ikke å henge med i samtaler med medelevene (har i senere tid skjønt at jeg dissosierte). Men jeg syntes det var et morsomt og treffende navn da. Jeg var god venn med de som kom på navnet, og det var bare intern humor mellom oss.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s