asperger syndrom

Stigmatisering

Det er lett å stigmatisere en person med Asperger syndrom. Det er lett å plassere den som empatiløs, følelseskaldt menneske som ikke tåler klemmer, sorterer tingene sine etter farge eller størrelse, menneske som ikke takler forandringer og ikke klarer å sette seg inn i andre menneskers følelser.

Vi kan ha vanskeligheter med mye av dette, men det betyr ikke at vi bare er «Aspergere» i den forstand. Vi er også mennesker som føler, er og eksiterer. Sammen med andre! Ja, du leste riktig. Vi bryr oss om andre. Hva andre føler, kan gjøre oss usikre og redde, men også glade om vi skjønner at de opplever noe godt.

Jeg vet ofte ikke om folk er sinte eller om de bare har en dårlig dag. Jeg blir redd sinnet eller frustrasjonen er min feil og jeg gjemmer ansiktet mitt inn i Mac-skjermen. Noen tror jeg er datanerd da. Jeg er ikke det, selv om jeg virker betatt av det som foregår inni maskina ute på verdensveven. Jeg er bare rådløs og leter etter et akseptabelt sted å feste blikket mitt. Jeg vet faktisk ikke hvordan jeg skal være menneske i dialog over tid, annet enn i chat. Derfor er samtalene med meg korte og besøkene jeg har ofte begrenset til 15-30 minutter.

Jeg har problemer med å tilpasse meg i smalltalk, men det betyr ikke at jeg gir blanke i vær og vind. Nesten snarere tvert imot, jeg er bare så redd for å si feil, for lite, for mye. Jeg veier ordene mine og med anoreksi har jeg ikke mange kilo ord igjen. Men la meg fortelle deg nå, i ro og fred med øynene plassert på dataskjermen: Jeg setter altså pris på at du får en solskinnsdag å pusse båt i, og at det er pent vær i fellesferien og badevær i pinsehelga. Jeg bryr meg og byr på (foreslår i alle fall) utepils og is.

Takk for oppmerksomheten. Jeg setter pris på å bli lest. Jeg setter ikke bare pris på varer, selv om jeg er veldig god på å huske reklameprisene i kundeavisene til Coop, Rema og Meny.

ice-cream-690403_640

Foto: Pixabay

Reklame

5 kommentarer om “Stigmatisering

  1. Hei Helene, Jeg har fulgt med på bloggen din i noen uker og er veldig takknemlig for at du deler så sjenerøst av din livserfaring. Jeg er mor til jente (15) med atypisk autisme + enkelte tilleggsvansker. Ditt perspektiv på livet og din kunnskap om Asperger, hjelper meg å forstå min datter bedre. Når dine dager er tunge, håper jeg du kan minne deg selv på at bloggen din er svært verdifull for mange mennesker. Ha en riktig god søndag :)

    Likt av 1 person

  2. Jeg leser det du skriver, tenker over det, og må gjerne inn flere ganger for å forstå bedre, bli litt klokere. Takk for at du deler, og er så ærlig. Fortsett og blogge, og jeg skulle ønske jeg kunne høre foredraget ditt i morgen. Men kan dessverre ikke ta fri fra jobb.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s