asperger syndrom

De forskjellige aspergerne

Du trodde kanskje vi var en homogen gruppe. Men vi er som andre mennesker, svært forskjellige. Vi er unike og egenartede individer, akkurat som Kari og Ola Nordmann finnes som ulike individer som verdensborgere fra det norske samfunnet.

Asperger er ikke så lett å forklare. Ikke nok med at diagnosen er summen av en rekke vansker og ujevn begavning innenfor forskjellige felt, men graden av mestring av egenskapene og ferdighetene er også svært ulike. I dag skriver jeg om å ta vare på seg selv og utrykket sitt utad.

Noen aspergere er ekstremt nøye med hygiene og påkledning, mens andre gir fullstendig blanke i utseendet sitt. De som er nøye, har ofte også tellekanter i klesskapet sitt. De som gir blanke, har ofte oppvask og skittenklær rundt omkring i boligen.

Felles har vi med Asperger likevel de sosiale vanskene (sosialt samspill, kommunikasjon og forestillingsevne), som man håndterer forskjellig. Men det er lettere for omverdenen å godta en person med disse vanskene om det er en som er ekstremt renslig enn om den er en som lukter vondt. De som er rene, har derfor ofte lettere for å få seg en jobb og et sosialt liv, til tross for at de kanskje vasker hånda med sprit etter å ha tatt i din og kan glemme dine følelser oppi dette ekstreme.

Det er vondt at det skal være sånn, vondt at noen skal bli eksludert fordi de ikke klarer å opprettholde en god personlig hygiene med å dusje, vaske klærne, gre håret, pusse tennene. Men det skjer, – i vårt samfunn.

Jeg har i ukeplanen min dusj og hårvask og ser derfor velstelt ut. Men jeg innrømmer: Jeg legger igjen klærne på gulvet når jeg har kledd av meg på kvelden, da jeg ikke orker å løfte dem opp. Heldigvis har jeg energi på morgenen til å plukke opp. Plukker du opp meg?

may-703626_640.jpg

Foto: Pixabay

Reklame

3 kommentarer om “De forskjellige aspergerne

  1. Jeg synes det er vanskelig å gjøre alt som er forventet av personlig stell for damer i tredveårene, for det er så mye å huske på, og det kan ta skikkelig lang tid, men jeg har som en regel at jeg skal være ren. Jeg trenger ikke bruke sminke, farge håret, variere hårfrisyren eller ha matchende tilbehør, men jeg må vaske meg og ha hele og rene klær på. Selv om det er sårt for dem som ikke får det til, mener jeg det er en rimelig forventning å stille. Sett bort fra ubehaget ved å stå nær noen med vond kroppslukt, er det også en potensiell helse- og smittefare ved dårlig hygiene, så det blir et slikt område hvor jeg mener aspergere bare er nødt til å tilpasse seg – og dersom noen absolutt ikke kan gjøre det selv, bør de få hjelp av andre til det.

    Likt av 1 person

  2. Takk for velskrevet innlegg atter igjen. Og jeg kjenner igjen dette med tøy på gulvet. Badegulvet vårt er alltid fullt av tøy, gjerne på vrangen også. Jeg må be om at det skal tas opp, og legges i skittentøyet. Beskjeder må være meget konkrete. Ber jeg om at det settes på en vaskemaskin med klær, og sier rosa tøy, er det kun det rosa som blir vasket, mens i mitt hodet betyr rosa ,at rødt og lilla også skal med. Sier jeg hennes olabukser, og mener alle, er det kun hennes som blir vasket, mine blir liggende. Jeg må alltid tenke over hva jeg sier, og det lærer meg til å gi korte og meget konsise beskjeder.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s