asperger syndrom

Jeg hører hva jeg sier

«Hva sa du Helene?» «Du snakker så lavt!» «Ikke vær sjenert!» «Snakk høyere!»

Slike setninger er jeg oppvokst med. Likevel er det forferdelig vanskelig å heve stemmen, for jeg hører utmerket alt jeg sier. Jeg hører det som om jeg snakker i samme toneleie som deg. Det er ikke noe feil på hørselen min. Hva med din?

Nå var jeg nesten frekk, der jeg havnet i forsvarsposisjon. Persepsjon, hvordan vi opplever sanser, er noe annerledes hos en del med Asperger syndrom enn de uten. Vi blir lett overveldet og overbelastet av sanseinntrykk. 

Vi kan være lyssky, følsomme for lyder og ha høyt utviklet luktesans. Du har spist kjøttdeig og spagetti til middag og makrell i tomat til kvelds. Og forresten, den sykepleieren var ute på byen i går. Det lukter dagen derpå. 

Fordi sansene mine er på høygir, plager ventilsjonsanlegget meg. Og kirkeklokkene. Og at du puster. Min egen stemme plager meg også. Jeg kan derfor ikke snakke høyere. Da må jeg rope, for jeg er ikke midt i mellom. Jeg er enten eller. Når jeg roper sier jeg stygge ord som hore. Det vil du ikke høre. Derfor snakker jeg lavt og får anklager som «Hva sa du Helene?» «Du snakker så lavt!» «Ikke vær sjenert!» «Snakk høyere!» Jeg lukker igjen munnen, åpner ørene. Fordi.

 

Reklamer

2 kommentarer om “Jeg hører hva jeg sier

  1. Jeg har fått høre at jeg noen ganger snakker for høyt, hvis jeg blir ivrig, og andre ganger at jeg snakker for lavt, slik at andre ikke kan høre meg så godt. Ikke så bra hvis man sitter på cafe, at folk ved nabobordene kan høre private samtaler, liksom…. ❤

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s