asperger syndrom · spesialinteresser

Detaljer – en interesse for seg

Det er mange som synes jeg er så observant. Observasjon (av detaljer) gjør hverdagen min rik og mer verdt å leve. Jeg ser du har fått farge på brystkassa, i halsringen, av sola. Jeg ser du er lyserosa. Lyser rosa. Ikke rødt lys, ikke stopp, ikke hot, bare som en nyfødt prinsesse. 

Jeg ser at en maske i strikketøyet er strikket feil. Jeg ser at en tråd er løs på barnevogna til nevøen min for to år siden. Det så spedbarnet også. Vi delte et øyeblikk. Han i vogn, jeg på to ustøe bein. 

Jeg husker ting og opplevelser bilder. Derfor tar jeg mange bilder. Kanskje kan jeg dele interessen min med noen som skjønner en gang. For det er ikke bare dukker og fotografier, de har bare blitt objekter for mitt detaljblikk! Det er det dette innlegget handler om. Det lille som er en del nav noe større. Som anoreksi er en del av en alvorlig psykisk lidelse og en brukket fot en del av en skadet kropp. 

Jeg bruker ofte dukker, men jeg har også noen miniatyrfigurer som er beregnet på modelljernbane. Mange med Asperger har tog eller båt som særinteresse. Ikke jeg, men jeg skjønner fascinasjonen. For meg er det noe godt med det batteridrevne kameraet i hendene. Da får jeg foreviget det jeg ser og laget det om til noe konkret også andre kan se. Sånne som ikke er som meg. Jeg gir

faen i at jeg er verdiløs som menneske når jeg fotograferer. Da er det det som teller og  har verdi. Jeg gjør noe som gir mening for meg. Jeg ser på pleieren svak rosa. Hun smiler. «Du ser sånne små ting du,» sier hun.  

 

Reklame

6 kommentarer om “Detaljer – en interesse for seg

 1. Du er verdifull. For noen år siden så fikk jeg råd fra noen om å skrive det på en lapp, og klistre det ett sted der jeg kunne se hver morgen. ❤

  Kjenner meg igjen i å kunne se detaljer, og ofte så har jeg da, de gangene jeg har malt, også valgt ut detaljer som jeg har ønsket å kutte ut, fordi jeg ikke syntes de var pene. Hva angår motiv som jeg har tatt bilde av, for å bruke senere i maling, da har jeg tatt meg kunstnerprivilegie i å se meg ut en farge som er penere på et hus, eksempelvis.

  I naturen ser jeg alltid mye rart, i skyene likeså. Og har forundret meg over mennesker som ikke ser hvor skyggen faller fra et objekt, hvordan er DET mulig, liksom? ❤

  Likt av 1 person

 2. Jeg kjenner meg så godt igjen i det å være observant. Å se detaljer som andre ikke gjør. Detaljer betyr alt for meg. Jeg husker detaljer som for andre kanskje er meningsløse, men det er som du sier – det gjør hverdagen rik, og gir ting litt mer mening.

  Jeg synes du er flink til å beskrive detaljer i blogginnleggene dine. Jeg liker hvordan du ser verden 🙂

  Likt av 2 personer

 3. Ønsker også å dele denne videoen her, som jeg syns er knallbra, et riktig gullkorn, og som jeg kan anslå å kjenne meg sånn ca. 98-99% igjen i, det er vel det nærmeste en blåkopi av meg som jeg kan komme, tror jeg:

  Liker

 4. Wow ! Føler meg igjen det du skriver her da 🙂 jeg fotograferer objekter som folk vanligvis bare går forbi. Og jeg legger merke til små ting som er helt naturlig for meg, feks. ett hårstrå på genseren, en skrivefeil, en flekk på buksa. Tar meg under ett sekund å oppdage, er helt naturlig for meg å se slikt.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s