Uncategorized

Fødselsdagsfest

Når jeg tenker bursdag, tenker jeg kake, ballonger og gaver. Jeg er ikke så ulik normen. Jeg er oppvokst med normen. Er du? Mot normalt kjenner jeg meg som en del av fellesskapet. Jeg kan si gratulerer med dagen og passe helt inn. Men. Det er noen men. 

Jeg kan ikke spise kake selv lenger og liker ikke så godt når ballongene sprekker (les smeller), men jeg skåler gjerne med Pepsi Max gang på gang. Jeg vil vite hva som venter meg, les forutsigbarhet. Gang på gang gratulerer med dagen. 

Det handler om å gjøre ting på den måten man er vant til å gjøre den. Derfor vil jeg at du fortsetter å spise kake. Det er jeg vant til at du gjør. Bløtkake med kiwi og lys, forestille meg ned til minste detalj. Banan i fyllet, et lag, syltetøy på et annet lag. Vi er et team som familie. 

Mange med Asperger, kan synes mange gjester er litt forvirrende og overveldende. Andre kan glede seg stort med å ha mange å snakke med og kanskje dele interessene sine ned. Vi er forskjellige, akkurat som dere andre.

Bloggeren Marthe fra www.livetsrose.net har bursdag 3. juli. Derfor lot vi denne fredagens seksordsnoveller handle om selskap.   

 
Som en jente med asperger, har jeg opplevd at nesten ingen kom i fjortenårsdsgen min. Jeg telte ikke ned i venninnegjengen i klassen. I stedet var 15 jenter kom 3. I den alderen er det vondt å stå utenfor og titte inn på det de andre foretar seg, sammen. Som å samle plakater. Jeg samlet også, men hadde ikke så mange å vise den fram til. Jeg fikk en stor med Lenardo DiCaprio den bursdagen, men av broren min. Vi er familie. Vi er lag.

Jeg har også tilbragt over ti bursdager på sykehus. Sånn er det å være meg, skjermet fra mennesker som jeg kunne hatt noe til felles med, som en real fest kunne rommet. Likevel byr jeg opp til livets dans og inviterer med dette til et sommerselsksap der du er med dine. Unn deg et kakestykke. Gratulerer, Marthe og andre bursdagsbarn! Jeg gjentar gratulerer. Er du lei av de normale frasene mine nå? Takk for oppmerksomheten, som en treåring som har bursdag får. Kake, gave, kort, brus, ballong. 

P.S Jeg blir aldri voksen selv om lysene på kaka viser 32.
  

Reklamer

2 kommentarer om “Fødselsdagsfest

 1. Så fint innlegg og tanker rundt bursdag og feiring, Helene! Mitt innlegg til seksordsnovellene ble mer dystert, ditt er fylt med håp. Men selvom noen år, noen feiringer ikke blir de beste – er det alltid håp om en bedre feiring neste år.

  Det du skriver om ti bursdager på sykehus og fjortenårsdagen din får meg til å tenke. Jeg har ikke feiret bursdag med jevnaldrende siden barneskolen, og da var det heller ikke mange i bursdagene mine. Ikke at jeg ønsker det heller, men det fikk meg til å tenke på bursdagene på ungdomsskolen og senere.

  De årene besto for det meste av innleggelser, og jeg har nok vært innlagt en god del bursdager jeg også. Flere ganger vært hjemme akkurat på dagen, men at det har vært i en innleggelse. Årene går så fort, men minnene er så sterke. Jeg husker godt en bursdag jeg var innlagt, hvor en god venninne av meg, som jeg hadde blitt kjent med ved tidligere innleggelser bakte kake på bursdagen min. Vi satt på sykehus-kafeen og spiste deilig sjokoladekake. Det gjorde bursdagen litt lysere.

  Likt av 2 personer

 2. Jeg bryr meg ikke om bursdagsfeiringer, – men forskjellen mellom deg og meg er at jeg KAN fylle huset med gjester og jeg KAN servere deilige bursdagsretter og smake på alt det gode.
  Det er bare ikke så moro lenger, – spesielt ikke alt maset om gaver. De fleste voksne i Norge har alt for mye av det meste, jeg ønsker IKKE mer å putte i skuffer og skap! Skulle ønske «gavekonseptet» kunne dreies mer i retning av gode opplevelser. «Jeg klipper plenen din!» » Kom til middag en dag du ikke gidder å lage mat sjøl.» «Si ifra hvis du vil ha malt hagegjerdet»:

  Det er ikke slik at jeg ikke unner andre å feire bursdager, og unger burde få oppleve ordentlige barneselskaper, der de får være midtpunkt og få ekstra mye oppmerksomhet! Jeg ser jo at mange voksne også kan glede seg stort over bursdagsfeiring, – og de må de selvfølgelig gjerne gjøre.

  Dine såre bursdagsminner skulle jeg ønske du var foruten, – men slik ble det ikke…..

  Likt av 2 personer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s