Uncategorized

Jeg er glad

Noen ganger liksom bobler det inni meg. Jeg lærte av Asperger-psykologen å kjenne på følelsene mine. Når jeg gjør det, kan jeg lettere velge det som er bra for meg. Men det er ikke så lett. Det å være glad. For meg.

Å være glad, er å gi slipp på angst og frykt og ondskap. Det er å ikke være meg, på en måte. Som om jeg alltid er ond. Da er det farlig å være glad. Men også farlig å være sint.

Jeg er glad i menneskene rundt meg. Så glad i at jeg kastet meg rundt sykepleieren for å gi/få en klem. Men å være glad i, betyr ikke at jeg smiler til alle og er snill og god. Det er jeg virkelig ikke. Du leste jo ond nettopp. Jeg kan spre vonde tanker som gir reaksjoner som ikke ligner på glad.

Men at jeg er glad i, gjør at jeg har stor omsorg. Jeg kan gå helt opp i at menneskene jeg er glad i får i seg nok mat og drikke. Jeg er så redd for å miste dem. Og der kom redselen igjen. Jeg er redd for at noen ikke rekker middag før nattevakt.

Jeg er redd for alt som er mot normalt. Og jeg blir sint når folk ikke tar ansvar for livene sine. Oi, der kom en følelse til: Sint. De som enda kan ta ansvar for livet sitt, før det glipper mellom fingrene på oss, de blir jeg sint på fordi de har gjort oss andre redde. Meg.

Så blir jeg glad igjen fordi jeg får en melding om at de har det bra, at de har spist biff eller noe annet godt til middag, med rikelig tilbehør til. Og så bobler det litt inni meg for de takker meg for bloggen min.

Da er jeg glad.

humpty1Dukke: Av Nefer Kane.

13 kommentarer om “Jeg er glad

 1. Jeg kan også streve litt, noen ganger mye, med å være glad. Og fri. Å kunne føle meg fri. I går var jeg i Oslo, på visekollektiv, noe som gjorde meg glad at jeg ihvertfall fikk til. Så får det heller være, da, at underveis ble jeg litt sliten i huet, sånn at vi dro i pausen, og jeg fikk altså ikke med meg å høre på alle musikerne som opptrådde. Men noen fikk jeg jo med meg, da, så det var bra, og jeg kan føle meg glad fordi jeg fikk det med meg, og fordi jeg mestret å faktisk komme meg dit, tross sykdom, angst, asperger og det hele. Alt man får til og alt man kan ha glede av, det kan gjøre en glad.

  Har forsøkt å finne igjen noen av de sangene, men pc-en min er litt lite samarbeidsvillig i dag, så da blir det en annen sang fra youtube, i dag, som i grunnen kan, ihvertfall, få en til å smile litt, og hvem bedre da, enn Vazelina Bilopphøggers, her er altså Elvis på Raufoss, pluss et dikt om august som jeg alltid har likt.

  August er det mykeste myke jeg kjenner,
  denne skjelvende streng mellom sommer og høst,
  denne dugg av avskjed i mine hender.

  Dette hemmelige milde inn over jorden,
  denne lyende stillhet:
  Tal Herre, tal!
  Dette lyset som hviler
  på modningens høyde,
  dveler
  og synker mot visningens dal.

  Disse kvelder da trær
  er som skygger i skyggen,
  Denne etterårsfred over sted og forstand.
  Jeg har drømt at jeg seilte mot Evigheten,
  og en kveld i august var den første
  besynderlig duse kjenning av land.

  Jeg vet midt i alt det jeg ikke vet:
  August er det mykeste myke jeg kjenner,
  myk som sorg og som kjærlighet.

  Av Einar Skjæraasen

  Likt av 1 person

  1. Det var et vakkert dikt. Det er fint du også kan være glad, på tross av ting. Jeg blir glad når du kommenterer her inne, og denne kommentaren hadde gått meg hus forbi. Hva enn nå det uttrykket kommer av.

   Likt av 1 person

 2. Jeg er glad fordi denne bloggen eksisterer. Som nydiagnosert asperger på 30 år så er det godt å kunne lese om ting en kjenner seg igjen i. Det er på en måte betryggende og beroligende, samtidig som det også er lærerikt og interessant å lese. 🙂

  Likt av 3 personer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s