asperger syndrom

«Du har ikke Tourettes da?»

Når man forteller at man har Asperger syndrom, møter man ulike reaksjoner. En av reaksjonene jeg har møtt, er at «men sånn er vel ikke du?» Noen har også kastet på meg andre diagnoser i tillegg, som tourettes. Heldigvis er jeg grundig utredet og de som har jobbet med meg tviler ikke på diagnosene mine, både de jeg har og ikke har.

Men det er alle disse andre menneskene som skal synse og mene. Hvordan ville de reagert om jeg sa de hadde diagnoser de ikke har? Som Altzheimer om de glemmer rutinene mine? Det er også disse som tviler på fagfolket og mener at jeg er jo så smart, da kan jeg jo ikke ha Asperger – en gjennomgripende utviklingsforstyrrelse?

Jo, det kan jeg for det har jeg! Og jeg, og andre med Asperger, er ikke dumme så jeg hører på de som har jobbet med meg i ti år. Jeg stoler på innhentet kompetanse til mitt tilfelle og at de har funnet linkene og bitene som har manglet for en felles forståelse av min tilstand som har blitt til stillstand, dessverre. Jeg beklager så mye!

Jeg tror på og stoler på at jenter kan gå uvitende gjennom skoletiden som «sjenerte og snille», smilende jenter. Jeg stoler på at vi finnes! Hvis jeg ikke gjør det, dør jeg for jeg holder faktisk ikke ut å ikke vite lenger, hva som er annerledes med meg og som gjør vanlige relasjoner så kompliserte. Puslespill fullført.

humpty1.jpgDukke av Nefer Kane.

7 kommentarer om “«Du har ikke Tourettes da?»

 1. Hi Helene, I am wondering why people should ask questions about Tourettes when you have never mentioned tics, nor described them, unless it’s in your writing somewhere and I haven’t seen it.
  If course this can co exist with autism ir aspergers, as «on the spectrum,» as many other conditions are but that is no reason for assuming that you would have Tourettes.
  Maybe the people who ask know a person with Tourettes, or it is curiosity on their part because Tourettes arouses people’s interest.

  There are many neurological conditions that can mimic Tourettes, as I’m sure you are aware, so people need to make themselves more aware of these. Also tics can be a side effect of medication, even fairly common medication, such as certain antibiotics, if the person is susceptible.

  Because of this you are wise to take note of your doctors, as you do. Misdiagnosis is common among non medical people who read the Internet and watch TV.

  Thanks Helene and have a good day xx

  Likt av 2 personer

  1. Thanks Ella. People tend to sometimes say things without knowing a lot about it. Tourettes was a sample of things I have heard. I am happy you read my blog and find a meaning with using your time «with» me. Thankfully from Helene

   Likt av 2 personer

 2. Selv har jeg også fått høre litt av hvert når folk får høre om diagnosen min. Blant annet fikk jeg jo høre av en lege som skulle foreta brystoperasjon på meg (brystreduksjon), at jeg kunne jo ikke ha asperger, jeg, som var så hyggelig…..?…..! Eller noe liknende, jeg har hørt flere varianter, der, fra sykehusleger, man skulle jo tro at sykehusleger hadde såpass faglig integritet at de ikke stiller spørsmål ved andre fagmenneskers diagnoser, men neida….! 😦

  Da jeg nevnte den episoden for psykologen min, hun som hadde utredet meg og stilt asperger diagnosen, hun er utdannet nevropsykolog, altså er hun psykolog med videreutdanning i feltet nevropsykologi, så sa hun temmelig sarkastisk at: «Nei, du så vel ikke ned i gulvet, du da, og snakket monotont»…. 🙂 Og hun psykologen, hun var min samtalepartner i flere år, i psykiatrien, så hun kjente meg veldig godt. Og så sa hun at hvis noen sykehusleger eller annet helsepersonell/kommunepersonell altså i fremtiden stilte spørsmålstegn ved diagnosen min, så skulle jeg bare henvise dem til henne, så fikk de ta det opp med henne! Sånn at jeg skulle slippe å liksom forsvare diagnosen min, der og da. Noe som i seg selv kan være problematisk for i hvertfall meg, for hvis de ikke tror meg, liksom, i utgangspunktet, så har jeg jo ikke så store sjansen der uansett, liksom..!

  Av andre, igjen, så har jeg fått høre at jeg har nok bare autistiske trekk…… Men diagnosen min er og blir asperger, den, uavhengig av hva disse folkene mener….og det selv om det måtte være slekt og familie som sier sånne rare ting, også……. DE vet jo, tross alt, egentlig ikke hvor sterkt jeg har ønsket å i hvertfall fremstå som nevrotypisk, liksom, og hvor mye det har kostet meg.

  Og av atter andre igjen så får jeg høre sånne ting som at «sånn har jo jeg det, også»….en replikk som jeg faktisk KAN skjønne at folk kan komme med, selv om jeg tidligere har blitt svært forvirret og ikke så rent lite frustrert over å høre sånt noe. For det dreier seg jo om graderinger, liksom, eller for å si det på en annen måte, ALLE kan bli slitne av å ha tatt seg en tur på IKEA, men ikke alle går nærmest i hi i flere dager etter å ha vært veldig sosial en hel dag, men det gjør altså jeg. 🙂 ❤

  Likt av 2 personer

 3. Som nydiagnosert så har jeg ikke opplevd nøyaktig dette selv, men til dels tilsvarende har jeg opplevd flere av gangene jeg har prøvd å snakke med andre om de utfordringene jeg har. Da har jeg gjerne blitt møtt med at det er slik for «folk flest» … men selv om jeg prøver å forklare at det er snakk om i en mye sterkere grad, virker det som om det jeg sier blir oppfattet som at jeg klager på ting som i deres øyne er bagateller.

  I forhold til «du er jo ikke sånn», så vil jeg tro det kanskje er en del som bare kjenner til aspergers syndrom(og andre diagnoser, for øvrig) via snevre og fordomsfull kunnskap de har plukket opp fra miljøet rundt seg. Men det er så klart kun gjetting fra min side.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s