asperger syndrom

Hva er bra med å ha Asperger syndrom?

Det er en diagnose man har med seg hele livet som man kan lære seg å leve med. Mens jeg lever har jeg noen fordeler.

1. Jeg er veldig fokusert. Jeg blir fokusert på detaljer andre tar som en selvfølge. Jeg blir opptatt av at alle rutiner følges og at hverdagen får mening med alt fra den beste middagen til gode sko å gå i. Nå for tiden selger Rema 1000 ferdiglagde supper til fire porsjoner til 39 og 49 kroner og med alternativ miks du kan putte oppi, som fisketerninger eller kjøttboller med grønnsaker. Jeg husker sånne ting som andre ikke bryr seg om.

2. Jeg ser detaljer som gir meg evnen til å fotografere og skrive på en egenartet måte. Jeg ser refleksjoner og mønstre. Jeg ser mennesker som sitter på gata og mennesker som beveger seg på bysykkel når vi kjører taxi til legevakten. Jeg ser mennesker og bevegelser og kan snakke om det de andre gikk glipp av, de satt bare i drosja.

3. Når jeg skriver eller tar bilder, kan jeg bli oppslukt. Mens andre trenger impulser for å skrive, får jeg dem helt automatisk og av meg selv. Ideene, tankene, ordene.

4. Man kan stille klokken etter meg. Jeg gjør ting i en bestemt rekkefølge.

5. Jeg er åpen. Jeg har ikke så mange fordommer. Alt er helt greit, det å være annerledes og sånn. Jeg godtar mennesker som skiller seg ut eller ikke strekker til. Jeg vet hvordan det er. Jeg vet hvordan det er å ikke leve opp til egne og andres forventninger.

6. Jeg blir ikke redd for psykiatriske pasienter fordi jeg er en selv. Jeg dømmer ikke og er åpen. Jeg er også veldig ærlig og direkte. Jeg sier det jeg tenker. Det gjør at jeg er ekte. Jeg bruker ikke sminke eller skjønnhetsprodukter, jeg er som jeg er. I hele meg.

7. Jeg føler empati på en spesiell måte. Jeg føler det andre føler. Er de sinte, blir jeg sint og tar gjerne deres parti om de blir urett behandlet. Er de glade, smiler jeg.

bunnymyfriend5Annerledes dukke (av Lillycat) ser opp.

Reklame

10 kommentarer om “Hva er bra med å ha Asperger syndrom?

 1. Nettopp! Og det er akkurat det du beskriver som gjør at jeg er fornøyd med å være som jeg er, selv om det ville vært så mye enklere å være som «de andre». Jeg er ekte, ærlig, oppriktig og pliktoppfyllende, på godt og vondt, og jeg verken plager, erter eller skader noen. Jeg er mer enn god nok, og det er du også!

  Likt av 2 personer

 2. JEPP. Vi er faktisk ålreite mennesker! ❤

  Blant annet er vi dønn ærlige, lojale, kan jobbe selvstendig og konsentrasjonsevnen kan være nærmest uten sidestykke hva angår fagemner og oppgaver vi er interesserte i. Vi er glade i og bryr oss om andre mennesker. Og vi kan være svært så kreative! ❤

  Her også enda et Albert Einstein sitat, i så måte:

  "Kreativitet er intelligens som har det moro". ❤

  Likt av 1 person

 3. Veldig mange bra punkter! 🙂

  Om jeg skulle valgt, ville jeg ikke vært nevrotypiker fremfor asperger. En del ting her i livet hadde kanskje vært lettere, men jeg tror jeg fort ville vært kjedelig i forhold til hvordan jeg egentlig er. Selv om kanskje mange andre synes jeg er kjedelig som jeg er, så er det så mye jeg hadde manglet om jeg skulle vært nevrotypisk. Ærlighet, åpenhet, fordomsløshet, og mye mer er deler av pakken, og strengt talt ting verden trenger mer av.

  I hvert fall for min egen del, så kan jeg slenge til litt mer på listen:

  Jeg er sterk i logikk, hvilket gjør at jeg kan både løse mange tekniske utfordringer og lettere lære nye, tekniske ting.

  Jeg er ekstremt løsningsorientert, og vil fikse alle utfordringer og problemer rundt meg, ofte enten de direkte påvirker meg eller ikke.

  Jeg har et sterkt «indre sjeleliv», som Hamsun kalte det. Hjernen er som regel på høygir som standard, og opp igjennom årene har jeg brukt mange timer kun alene med tankene, uten behov for ekstern underholdning.

  Jeg er kreativ, og finner verdi i livet gjennom mine kreative uttrykk. Selv om det fort kan gå lang tid mellom hvert fullførte prosjekt, føler jeg at jeg ikke kunne levd uten.

  Jeg ser livet på en annen måte enn folk flest. Av denne enkle grunn har jeg en verdi i samfunnet, for jeg kan se ting andre ikke ser, og tenke ting andre ikke tenker.

  Likt av 1 person

  1. Takk for grundig kommentar. Vi er grundige også! Jeg skjønner hva du mener når du ikke ville blitt nevrotypiker. Jeg tror at man før gjøre det beste ut av situasjonen man er i. Og er den aspergersk, så er den det. Nå skal jeg kose meg med detaljer for å lage noen bilder.

   Liker

   1. Hehe, det er det ingen tvil om! Grundige til de grader, også!

    Og det er både positive og negative sider, enten eller. Selv om det er mange negative sider ved å være asperger, er det noe jeg allerede har lært meg å leve med, og selv om det til stadighet er veldig tungt, føler jeg til syvende og sist at mine positive egenskaper utveier de negative sidene.

    Kos deg med bildene! 🙂

    Likt av 1 person

 4. Mon du forstår, hvis jeg skriver på dansk? Jeg læser din blog, og jeg elsker dine ord. Jeg skriver selv blog om netop det at leve med asperger – og angst. Jeg genkender mig selv meget i det, du skriver, og du inspirerer mig. Tak for det. Og for dig 🙂

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s