asperger syndrom

Hvilke følelser er lette å vise frem?

Hvordan har du det? spør du kanskje meg i dag. Da jeg var tenåring, spurte jeg meg i dusjen hver morgen: Hvordan har du det Helene? Er du syk i dag? Burde du være hjemme? «Greit,» ja og nei. Jeg var aldri hjemme fra skolen. Jeg var pliktoppfyllende.  Følelsen jeg hadde i dusjen av å være syk, trist, nedfor, skylte jeg vekk.

Jeg kledde på meg og smilte til speilet. Jeg brukte til og med mascara en periode. Alt for å være som de andre jentene i klassen min. Det var fint å vise at jeg mestret. At jeg hadde øyenskygge fra Christian Diór med speil inni. Det var fint å fargelegge ansiktet mitt litt. Mørkebrun eller svart mascara. Smile til speilet. Mange jenter med Asperger syndrom velger å smile seg inn i mengden og ikke stikke seg ut.

Noen følelser er lettere å vise enn andre. Jeg snakker selvsagt om glede. Den ekte gleden, den som bobler inni deg, den er så akseptert å vise frem. Bare ikke når noen sier de er syke, har det vondt eller vil dø. Da er det forbudt å smile. Jeg smilte da «Daniel» datt av stolen i klasserommet og begynte å gråte av smerte. Jeg tror det var usikkerhet jeg viste. Ikke glede, ikke medfølelse, bare usikkerhet.

Det er også lett å vise fram følelser som er forventet. Det fanget jeg opp som Asperger-barn raskt. Som i en begravelse er det veldig akseptert å føle sorg og vise tristhet. Men i hverdagen, skal vi helst ikke snakke om døden eller katastrofer. Bare de som kommer på nyhetene. Og vi skal ikke leve oss så inn i dem! Dette er forvirrende for meg og jeg hører lite nyheter. Vi slår av radioen hver hele klokketime.

Det er vanskelig å vise sjalusi i vårt samfunn. Man skal ikke begjære sin neste. Jeg husker fra Bibelen, den hellige bok. Jeg liker bøker. Jeg vil slå meg ned på et bibliotek, være ansatt og finne fram godt lesestoff til deg. Det er lett å vise fram ting som ikke er følelser, men som kan skape følelser om du orker å lese, jeg mener leve, deg inn i det.

Å vise redsel kan føles som en stor barriere. Klarer du ikke såpass, er du redd for en bagatell? Det der er vel ikke noe å være redd for! Også er jeg det likevel, redd, men velger å vise deg gleden. Bobler over. Det kan av og til bli for mye. For mye av meg. For mye smerte selv om jeg smiler av alt, egentlig. Du kan få meg til å le, når som helst. Til og med av døden som Simba gjør i en scene i Løvenes Konge.

Sinne er også av og til tabu. Å bli sint, kan være tegn på svakhet eller mangel på forståelse for andre menneskers velbefinnende. Når jeg får en «meltdown», kan jeg bli sint og rive i filler ting, skjelle ut andre mennesker eller knuse serviset. Man skal vise ro og tålmodighet og si skitt la gå. Det lar jeg bildet få illustrere: La det gå.

humptymultiply3Dukke av Nefer Kane.

Reklamer

9 kommentarer om “Hvilke følelser er lette å vise frem?

 1. Hallo Helene, interesting blog as usual, thank you.
  You have raised many points to ponder on but two thoughts are at the forefront of my mind, right now.
  One thing is the shower, when you were still going to school. In this blog today you say the shower washed away any feeling you may have had of being unwell and not going to school.
  I hope it’s not too curious of me to ask when this changed. In previous blogs you have mentioned that you find the shower very unpleasant now and you don’t look forward to this.
  I wondered at what point in your life this changed but Helene, if you feel my question is too curious, or not relevant, please choose to ignore it.

  The other point that stands out for me today involves myself. You speak of jealousy not being a positive emotion and it shouldn’t be shown too much. I find that sometimes people say they are really jealous of something meaning it as a compliment to the other person but I do not use the word in that way.
  To me, it means danger and I have found that I have made the mistake of being excited or happy when something good is happening in my life and it seems natural to tell friends or family about the good fortune, especially when many things have gone wrong. But I have discovered that sharing good news arouses jealousy in people I tell. Strange because they are not people who go without, they are much better off than me! So this is an emotion that is acceptable it seems, if you accuse another person of «boasting» because they tell you of their good fortune.

  Well I have digressed but the two points I speak of came to mind today!
  Thank you again Helene and enjoy your day xxx

  Likt av 1 person

  1. Hello Ella. The showering was something I was told to do. But while showering, I had to put away the feelings of not wanting to go to school. I was almost on my way, and had too. Nothing changed, but no more school or talking to myself about how I am. I now I feel sick and sad.

   Yes, I share that feeling with you. Also when people call me lucky duck og lucky pig. It is like them don´t seem to like whats happening of positive things for me.

   Helene

   Liker

 2. Du skriver så fint om følelser! Jeg kunne ønske flertallet ikke så på sinne, redsel eller vonde følelser som en svakhet eller kun noe negativt. Mange forstår en del av det, men mange har også fordommer. Det er som du sier, sinne kan av og til være tabu. Vi mennesker er tross alt utstyrt med et følelsesspekter på godt og vondt, og da må det være helt greit å føle på sinne også.

  Det er ikke alltid man bare kan la det gå, være tålmodig og «bite tennene sammen». For meg fører det i hvert fall ofte til det motsatte. Begeret fylles opp og når jeg da sprekker, eksploderer jeg. Jeg må slippe ut sinne, smerte og vonde følelser gradvis. Holder jeg dem inne for lenge, fyller de hele meg. Og da blir jeg på en måte sprekkeferdig, men likevel tom. Det opptar all plass.

  Takk for et tankevekkende innlegg, du er flink! 🙂

  Likt av 1 person

 3. Velskrive, sårt og nakent som alltid – eg likte godt dette innlegget, då det snakker veldig til meg. Eg kjenner meg igjen i vanskene med å regulere affeksjon, vite kva tid ein skal vise kva følelse, eller korleis ein best skal gjere det. Ein må holde igjen då-og-då, vise litt meir der-og-der, ikkje snakke om det, men ikkje vere redd for å vise det likevel… det er veldig underleg og forvirrande.

  Eg likte denne posten veldig godt. Den var vakker. Tusen takk.

  Likt av 1 person

 4. Ordene mine er ikke helt til stede om dagen, men jeg ville i hvert fall si at dette er noe jeg kjenner meg utrolig godt igjen i. Jeg synes det er ufattelig slitsomt å navigere mellom alle skjærene, i et hav av sosiale regler.

  Hvilke følelser man «har lov» til å vise i enhver sammenheng er ofte vanskelig å forstå, så for folk flest oppleves jeg nok enten alltid som glad eller seriøs/apatisk. Det er det som er lettest å vise frem for meg, selv om det sjeldent er det som er på innsiden.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s