bokanmeldse · spesialinteresser

Egmont for de tegneserieglade

Det finnes mange særinteresser. Særinteresser kan være noe personen med Asperger eller autisme sitter mye med helt stille, hyperfokusert, eller forteller masse om til hvem som helst som vil (eller ikke vil) høre. Noen er veldig opptatt av tegneserier som jeg skal fortelle litt om i dag. Det er en egen verden. Det handler om å reise fra virkeligheten og å dykke ned i arkivet. Med all respekt setter jeg tegneserie på kartet.

Jeg har en venn som samler på Tintin, Tempo og Fantomet. Da koster ikke bladet lenger 49,90, som i kiosken, hvis det er fra 1967. Det er snakk om 750 kroner. Eller hele 7000 for Fantomet nr. 1 fra 1964 på Finn.no. Og samlerne betaler. Det minner meg om da jeg samlet på frimerker, uten sammenligning for øvrig. Selv er jeg ikke helt inni tegneserieverdenen, men jeg skaffer gjerne noen bøker i julepresanger, samt juleheftene.

Samlinger kronologiseres ofte av Aspergerne. De sorteres etter årstall, utgave og kvalitet. I et kaotisk liv, gir det kontroll og organisering av noe håndterbart. Plutselig har man en verden som man bestemmer nøyaktig hvordan skal fremstilles. Akkurat det mange trenger for å holde hodet over vannet! Mange evner også å leve seg inn i historiene og dra paralleller til virkeligheten, ikke bare flykte fra den.

Egmont har kommet med masse nytt på tegneseriefronten i høst. Det er Nemi, Pondus, Tegne-Hanne, Lunch og Radio Gaga i flotte bokinnbindinger. Kanskje havner de under treet ditt, om du er vennen min, familien min eller bare en jeg vil få til å smile litt. Mange med Asperger er gavemilde og legger merke til interessene dine.

Jeg vet hvem som liker tegne-Hanne og hvem som liker Nemi. Det handler om å fokusere og få med seg detaljene. Det er ikke de to samme menneskene, selv om det finnes unntak. På samme måte vet jeg hvem som bruker Converse og hvem som bruker Nike, hvem som går i Norrøna og Bergans. De to sistnevnte merkene er gjerne samme friluftsinteresserte person. Han kjører slalåm og bruker sekk.

Jeg svinger meg med tastaturet og tenker på den gang da jeg var barn og ville ha leken i Donald-bladet. Jeg vet ikke om jeg noen gang vokser opp derfra og leser et helt blad fra perm til perm. Men jeg liker å ha bøker i bokhylla fremfor bladene, og synes det er flott at mange av seriene også gis ut som bøker. De må være utmerkede eksemplarer for en samler eller to. Asperger eller ei. Første opplag!

tegneserier

Reklamer

5 kommentarer om “Egmont for de tegneserieglade

 1. Jeg samler på flere bokserier fra Egmont. De blir som du skriver ordnet etter alle kunstens regler og bokhylla mi er det fineste med hele leiligheten min. Fornøyd med den særinteressen ☺ Veldig bra innlegg ☺☺

  Likt av 1 person

 2. Jeg er som deg, og foretrekker å ha bøker i bokhylla, fremfor blader. 😉

  Da jeg gikk på videregående var jeg faktisk på et tidspunkt utplassert hos Egmont i Oslo. Jeg gikk nemlig tegning, form & farge(siden jeg var/er tegneserieinteressert), og fikk slik mulighet til å få et lite innblikk inn i den norske tegneserieverden.

  Satt og jobbet på Macen til Rex Rudi. Han jobbet hovedsaklig på kvelden, så jeg fikk den lille arbeidsplassen hans den uka jeg var der. Bilder av Elvis overalt! Møtte også en relativt stresset Lise Myhre, som gav meg den første Nemiboka, signert spesielt til meg. Den har jeg ennå. Også var jeg nedi det fysiske arkivet og lette frem gamle, gamle Donald Duck-blader for historier som skulle resirkuleres i nye utgaver av Donald Duck & Co. Alt i alt en god opplevelse jeg er glad for å ha. 🙂

  Ellers liker jeg tegneserier generelt. Er mye moro der ute, men jeg leser vel kanskje mest ting utenom det helt vanlige. Ikke så mye Donald eller Batman for min del. Og helst ting med historier jeg kan sette meg inn i. Transmetropolitan er en litt mer kjent serie som jeg kan nevne. 🙂

  Også jobber jeg så smått med mitt eget tegneserieprosjekt. Tar sin tid, men det går fremover!

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s