asperger syndrom · Funksjonsnivå · tilleggsvansker

Kan hvis jeg vil?

Jobber du med sånne som meg, vil du oppleve noe ikonsekvent. Det vi kan den ene dagen, kan vi kanskje ikke den andre. Da er det lett å tenke at, men hun kan jo hvis hun vil. Det blir en vond sirkel der du kanskje blir sint på meg fordi du er skuffet over mitt manglende samarbeid og jeg kjenner meg misforstått fordi jeg ikke mestrer. Rene domino-spillet. Jeg faller, håpet ditt faller.

Selv pusser jeg ikke tennene. Jeg har ferdigheten, men det koster meg for mye å gjennomføre den. Jeg fikk til da mamma forventet at jeg pusset tennene og gjorde det på meg, men syntes det var vanskelig de kveldene mamma var borte og pappa hadde ansvaret. Han pusset så hardt! Nå må jeg pusse helt selv, og jeg klarer det ikke.

Hvordan jeg fungerer og lærer nye ferdigheter, varierer etter hvordan jeg har det innvendig. Er jeg stresset og redd, kan jeg lett avvise deg og virke sint og negativ. Samtidig vil jeg lære, jeg får det bare ikke til. Og for meg er det fryktelig frustrerende å ikke få til det jeg fikk til i går. Men det er likevel mitt liv det handler om. Respekter at jeg har ulik dagsform. 

Jeg kan 
føre en samtale, men ikke hver dag, hele dagen. Jeg kan noen dager, på gode dager, håndtere flere samtaletemaer. Men stort sett begrenser jeg meg til «Hva har du gjort i dag,» «Har du sett tilbudene?»  og «Hva til middag?» Din middag. Som jeg ikke spiser. Tilleggsvansken anoreksi gjør at du forstår lettere at jeg ikke spiser middag enn at jeg ikke kan svare deg på hva jeg liker med kameraet mitt. Jeg vet vel hvordan jeg opplever kameraet?! Se og svar for deg, dame!

Men jeg «vil ikke» snakke er i stedet bare et tilbakesteg som kommer med jevne mellomrom. Jeg klarer ikke føre lange samtaler. Det er ikke fordi jeg ikke vil snakke med deg. Men jeg synes det er så vanskelig å balansere i samtalen, være passe mye. Jeg kan fortelle deg om tilbudene på Coop Obs. Er du ikke interessert? Bli det! For det er bare det jeg kan selv om jeg vil noe mer.

hviskemegbaroretHvisker deg bak øret: Jeg gjør så godt jeg kan. Dukke av Lillycat.

Reklamer

6 kommentarer om “Kan hvis jeg vil?

 1. Det tror jeg også, at du gjør så godt du kan, og mer kan ingen kreve av deg. Selv syns jeg også samtaler kan være vanskelig, for det hender jeg bare ønsker å være i fred, selv om jeg også endel andre ganger ønsker å være sosial. Telefonsamtaler liker jeg ikke i særlig grad, jeg syns det er enklere å snakke med noen ansikt til ansikt, eller å chatte skriftlig med noen, gjerne mens man også gjør noe annet.

  Jeg liker ordspill, så scrabble på norsk (et gratis spill via start.no) er ålreit, syns jeg, der kan man chatte ved siden av å spille med ord, det finnes til og med turneringer. Her link til start, hvis det også kunne være noe for deg, fin måte å utvide ordforrådet, også, det, ikke at du trenger det, da, du har nok et nokså godt ordforråd, men da er det jo fint for deg, for da kan jo konkurranseinstinktet trå til for fullt. ❤
  https://www.ordspill.no/startpage_no/

  "Gud, gi meg sinnsro til å godta det jeg ikke kan forandre,
  mot til å forandre det jeg kan,
  og visdom til å se forskjellen."
  -Reinhold Niebuhr

  Her en videosnutt om akkurat det med mot, så modig som denne mannen i denne videoen var, kan vel ingen forventes å ville være, sånn at man kan applaudere motet, men kanskje ikke konsekvensutredelesen i øyeblikkets hete……. Men modig var det, like fullt. ❤

  Likt av 1 person

  1. Det høres ut som en fin snakkeaktivitet. Jeg tror du også gjør så godt du kan. Og noen ganger, glemmer folk. Det er så lett å glemme det de ikke ser. I stad ble jeg kalt nebbete fordi jeg ikke ville snakke.

   Liker

   1. De som kaller andre dumme, de er dumme dem…..var et uttrykk, noe som du sikkert også har hørt, som barn….. å ikke ville snakke er jo ikke nebbete, alt etter hvordan det nå ble formidlet, da, at du ikke ville snakke … Hvordan kan man egentlig bli nebbete av ikke å ville snakke?….det er jo bare å la være å snakke, det….nebbete blir man vel først når man altså åpner munnen og faktisk sier noe?…. 🙂

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s