spesialinteresser · Uncategorized

Knask eller knep

I dag er det Halloween. Til å begynne med, likte jeg ikke den adopterte tradisjonen. Den var fremmed og kun de uhyggelige delene av den ble importert, som eggekkasting og hærverk. Det var en uforutsigbar feiring jeg ikke hadde kontroll over. Men nå har tradisjonen fått form, ja blitt nettopp en tradisjon, og er noe barn og voksne gjør sammen. Halloween er julebukk og karneval på en gang. Jeg håper at alle barn som vil være med å feire, blir invitert av noen. Det er så lett å se hvem som faller utenfor på sånne dager. Bildene under, før teksten fortsetter, er figurer fra Irinaminitures som inspirerer til foto i høstmørket og lysner opp til Halloween. Vi har nettopp stilt klokka og det er en time tidligere mørkt ute og mitt oppdrag som «fotograf» blir å fange lyset.Sånn tar jeg del i samfunnet og dagens tradisjon, med stor blenderåpning.

trickortreat1trickortreat2trickortreat3trickortreat4

Jeg liker å sitte inne på Pinterest å se på ideer til Halloween. Og kaker. Jeg liker å se hvor kreative folk er når de baker og skjærer ut Tingeling i gresskar. Jeg liker at folk skaper. Det lyser opp hverdagen min, det at andre lever og utleverer. Jeg blir rik og deler ut til de «fattige» som sitter sammen med meg. «Skal barna dine feire Halloween?» utbryter jeg og før de rekker å svare skriker jeg: «Se her!!» og viser kanskje fram en skjellet-kjeks på Pinterest eller shoppingkatalogen til Nille. Jeg leser oppskrifter og reklame opp i mente.

Jeg har aldri feiret Halloween selv, jeg er for gammel til å ha vokst opp med det og har som voksen vært innlagt de fleste årene. Jeg tror jeg ville vært utkledd som zombie; levende død. Jeg liker den definisjonen. Den passer meg. Knask eller knep, fra en som ikke helt eksisterer men likevel er der, fullt og helt, i sitt kostyme, bak ei maske. Men jeg kan også være spøkelse, stryke deg over kinnet og late som om jeg vender tilbake. I bildet gjorde jeg dukken uskarp som et spøkelse med vilje, med skarpe gresskar i grønt og offwhite. God Halloween. Tenn ei lykt. Jeg ser farger i mørket, mørket er bare fravær av lys. Lyser oransje! Se over igjen, der jeg lysnet opp til i kveld.

ghost.jpgBildet: «Ghost.» Dukke av Dust of doll, figurer av Irinaminiatures på Etsy.

Reklame

3 kommentarer om “Knask eller knep

  1. I like your Halloween pictures, Helene, you are very artistic 🙂
    I think it’s much the same here in UK, we have only had the tradition in recent years and I like it that you see the creative side of the celebration on Pinterest. There are good sides to most things and as you say, to avoid the unpredictable activities.
    Thank you

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s