film · tilleggsvansker

Idas dagbok – en filmmeddelelse

Jeg hørte om filmen Idas dagbok i april. Den er ikke om Asperger syndrom, men om psykisk helse inkludert en av tilleggsvanskene jeg har: Borderline. Jeg fant ikke filmen i noen butikk, og sendte en melding til facebooksiden deres. Den er ikke på dvd, men kan kjøpes digitalt på denne linken. Det gjorde jeg, og så filmen på søndag.

Filmen er om en dame med personlighetsforstyrrelse, Ida. Tankene mine er syke, sier Ida. Ida ville ikke lage filmen fordi hennes historie er unik, men nettopp fordi hennes historie ikke er så unik. Hun håper at hennes åpenhet kan hjelpe andre og bidra til å senke terskelen for å snakke om hvordan vi har det. Hvordan har du det? På nettsiden står det også:

Ida er en jente som kjemper med et turbulent følelsesliv som en følge av emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (borderline). De siste åtte årene har Ida laget en videodagbok for å roe sinnet og strukturere tankene sine. Gjennom dagboken hennes får vi et unikt innblikk til en verden av redsel og angst, men også verdifulle øyeblikk av hverdagsseiere og egenoppdagelse. Viktigst av alt får vi være vitne til hennes kamp frem mot selvaksept og genuin takknemlighet for livet.

Det er en personlig fortelling som skaper debatt inni meg. Ida sier: Jeg tror jeg er like redd for begge deler – å leve og å dø. Jeg vil så gjerne hjelpe. Hun skader seg selv og røyker hsjsj. Jeg vet jeg kommer til kort. Jeg kan ikke fjerne svingningene hun opplever i humøret sitt. Ting vil oppleves som dritt. Men det vil også være de store øyeblikkene, de bare Ida opplever som store, som gjør henne så glad. Så glad bare Ida kan være.

Tenk om hjelpeapparatet var kommet så Ida kunne leve et godt liv uten de aller største berg og dalbanene – et apparat der hun kunne tatt kontakt hver gang det gikk nedover, før hun kuttet seg i avmakt. Men det vil være slik så lenge vi lever; noen lider. Det betyr ikke at livet er verdiløst, bare annerledes og litt mer innviklet. Jeg sier: Håpet, Ida – hold fast i det.

idas-dagbok

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s