asperger syndrom · tilleggsvansker

Favorittklærne

Mange med Asperger syndrom foretrekker komfortable klær framfor å følge motebildet. Når det gjelder hva andre synes om dem kan det dessverre trekke ned hvis favorittklærne blir brukt så mye at de blir skitne og slitne. Jeg har noen sånne klær.

Det er ikke det at jeg ikke vil passe inn. Jeg kjøper ofte klær som er «in» i motebildet nettopp for å passe inn i fellesskapet. Og sko! Jeg elsket sko før. Men med årevis på sykehus uten særlig utgang, har jeg begynt å nedprioritere hva jeg har på føttene. Jeg går i sokkelesten inne (de andre går med sko). Det er mindre farlig, hvis jeg skulle sparke i angst eller sinne under en utagering eller «meltdown».

Jeg tror at min fungering, har gått ned. Jeg prøvde så hardt før, så hardt at jeg ble syk av det. Jeg fikk mine tilleggsvansker og bare de ble synlige, gjennom undervekt fra anoreksi og selvskading. Underliggende Asperger syndrom ble ikke sett. Se oss, som en del av samfunnet å høre til i! Vi kan sikkert bruke refleks i mørket, om det må til for å se oss der vi kaver med livene våre eller lever så godt vi kan. 

Vi er villige til mye, les refleks, men ikke til å kaste yndlingsbuksa! Det innebærer nemlig en forandring og en sorg. Vil du kaste det du er trygg i? Kanskje er det vanskelig for deg å forstå at en bukse kan bety så mye, fra eller til. Men det er mitt liv og teppet jeg har over skuldrene er 32 år gammelt. Er det ikke vakkert?

Klesskapet er fullt; jeg kaster ingenting. Jeg ligner Sheldon Cooper i The Big Bang Theory på det området. Fretex melder at hver nordmann kaster fire bæreposer klær i året. Jeg kan glede dem med at jeg ikke sløser på den måten, er ikke «bruk og kast-forbruker,» og jeg sparer på de single sokkene i tilfelle partneren dukker opp. Det kan jo hende, og da kommer de til nytte igjen. Det er ikke bortkasta å strebe etter at ting blir som før. Mange med Asperger ønsker at alt er som det var. Putt meg i banken; jeg sparer og lar formuen bestå, om det er klær, tid eller andre verdier.

jeans-564061_640.jpgFavorittjeans. Foto: Pixabay.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s