spesialinteresser

Aspergerlykken

Aspergerlykken er den jeg opplever når jeg har tatt noen bilder av dukkene og legen sier det er dritfint, bildet mitt, og når jeg ser det selv, at bildene mine er annerledes og noe mer enn bare dukkefoto. Aspergerlykken er når noen sier «fy fader så bra skrevet,» og jeg kjenner at det var mine egne ord satt i system. Aspergerlykken er når jeg er oppslukt av noe og må minne meg selv på å gå på toalettet, fordi jeg er helt inni bildene eller teksten og utsetter basale behov. Aspergerlykken er når jeg bare bobler over av assosiasjoner og vakre ord.

Sånn jeg ser det, er det to typer av oss aspergere. Det er noen som er veldig gode på faktakunnskap, og den typen som er veldig kreative. De med faktakunnskap, kan mer enn du finner i et alminnelig leksikon. De er ualminnelige og flotte «bøker». Livets levende bøker med god hukommelse ned til minste detalj som klokkeslett på sekundet. De opplever lykke når de kan finne ut enda litt mer, eller sitte å fortelle og belære noen om hva som skjedde med Karl den tolvte eller i episode 523 av Hotell Cæsar.

Jeg hører til de kreative. Jeg tenker ofte på poeten Emily Dickinson som hadde autisme og skrev det meste i isolasjon på sykehus. Det kreative kommer innenfra, vi er ikke avhengige av så mye input. Aspergerlykken er når jeg blir anarkjent som medmenneske; et skrivende flott vesen du er glad for å ha blitt kjent med. Noen er glad i meg også og det gjør meg lykkelig å skrive hjem til de som skapte meg av ren kjærlighet i 1983, til jeg så lyset januar 84 på ei fødestue i Akershus.

outofplace.jpgModell: Nefer Kane

Reklame

11 kommentarer om “Aspergerlykken

 1. Så fint skrevet. Lykke kan være så mangt, fra et fotografi, til en stille stund i båt, til ro i sjelen. Du virker gladere i dag ! Setter pris på dine flotte fotografier.

  Likt av 1 person

  1. Takk for kommentar. Lykke er mange ting, og å ha Asperger skaper ikke bare utfordringer, men også noen ekstra fine øyeblikk. Jeg jobbet derfor en del med dette innlegget for å få frem akkurat det. Jeg håper jeg klarte det, for det er så viktig å se hele «oss».

   Liker

 2. Dette var et fint innlegg som fikk meg til å smile! Jeg synes du er flink til å se lyspunktene og fordelene mange av oss opplever ved å ha Asperger. Aspergerlykken var et fint ord, for jeg kjenner meg så godt igjen selv. Det kan virkelig være en lykke, selv om mørket noen ganger også overskygger det gode. Mest av alt opplever jeg det gode den dag i dag.

  Det er en stor glede å få ta del i tankene dine, bloggen og bildene. Du inspirerer og bergtar, gang på gang. I morgen er det skriveutfordring, og jeg er spent på hva du legger ut.

  Artig at du nevnte Hotel cæsar, hehe 🙂 Der har jeg ganske oversikt. Jeg er på episode 1364 nå forresten. Ganske sprøtt å tenke på. Det er episodene som gikk for 10,5 år tilbake, som jeg med andre ord så for første gang mens jeg gikk på barneskolen. Sesong 23, i nåtid sendes 34.

  Jeg tror man fint kan være begavet både med den kreative-Aspergeren og den detaljfikserte. Jeg føler jeg har «det beste fra begge verdener». Jeg trenger ikke å huske ting absolutt ned til minste detalj eller å kunne usannsynlig mye om (i mine øyne) unyttige ting. Det har også vært et valg på en måte. Før kunne jeg henge meg oppi å lære mest mulig om ting som i dag ikke betyr like mye. Fordi jeg ikke vil bruke livet mitt på å lære om masse som kun blir en besettelse. Kreativiteten kan brukes til noe på en helt annen måte. Men jeg har likevel bedre hukommelse enn gjennomsnittet på mange punkter, og husker ting som andre stusser over. Kreativiteten min er riktignok mye viktigere for meg. Jeg føler det går hånd i hånd.

  Liker

  1. Takk for det! Jeg likte også ordet Aspergerlykken da jeg laget det. Det gikk på tvers av det vonde og ble til en vakker, liten glassperler jeg bærer stolt med begge hendene.

   Likt av 1 person

 3. Det er helt sant! Kreativiteten kommer innenfra. Fra dypet. Og dybden ser man ikke, sånn helt uten videre. Da må man peile. Og vet du hva? Du har peiling!
  Klem!

  Likt av 1 person

 4. Hei, Vekslet inn i nye lodd til deg på hjemveien. Du får fem GriseFlax-lodd neste gang. Lykke til med det! Nå tar jeg kvelden. Lang dag på kontoret. Men jentene skal få en kveldstur i snøen først.

  Natteklem❤😀

  Pappa❤

  Sendt fra min iPad

  Likt av 1 person

 5. Jeg liker også å hekte ord sammen, leke med ord og av og til, men ikke så ofte det med å rime, annet enn bokstavrim. Mora mi har diktet i alle år, med ordrim, og har kommet ut med diktbok i år.
  Det er merkelig det med lykke, for selv i de mørkeste stunder så leter jeg etter den. Det har hendt jeg har hatt det så mørkt innvendig at jeg har lett etter noe pent å se på, for det kan også gi meg glede.

  Men apropo lykke, da, så kan jo humor forløse endel, også, syns jeg. For endel år sida, og jeg er visst gammel nok til at jeg husker den tida de begynte å bli populære, det ble de jo først lokalt, kom Vazelina bilopphøggers. En må jo rett og slett smile litt av de, da, syns jeg. 🙂 Her en youtubesnutt med dem, tatt opp i Raufoss sentrum:: https://www.youtube.com/watch?v=VqYIBKzNQUA

  Likt av 1 person

 6. Kom forresten på at mora mi har jo vært skuespiller, også, hun, i fbm. en serie som Vazelina Bilopphøggers spilte inn en gang, en serie i 6 episoder, for endel år sida, Hematt tæl jul het den serien.. Og ENDELIG, i den serien, så fikk jo mora mi jammenmeg stor nok kaffekjele, også…. 😛 . Det har alltid vært mange folk innom på den gården jeg kommer fra, og alle får de kaffe, og gjerne noen kaker attåt, også, sånn at stor kaffekjele kunne hun saktens trenge å ha. 🙂 Her er første episode i den serien, mora mi står her i åpnings-scena, i bakgrunnen, og fyller i kaffe i en kjempesvær kaffekjele. 🙂 Vel, det var vel en aller så liten digresjon, det der, da, fra min side, men…. 🙂 ❤ https://www.youtube.com/watch?v=_6m9WNUtlCc

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s