asperger syndrom

Å sortere tanker (Den systematiske og usystematiske Aspergeren)

Mange med Asperger syndrom sorterer og systematiserer. Jeg gjør ikke dette så mye og kan virke som en usystematisk (men ikke usympatisk) person, men jeg kan fortelle deg at jeg kjenner på en unik ro de gangene jeg lager system i tingene mine. Når jeg kjenner systematikk, bryr jeg meg mer om de tingene jeg klarer å eie.

Vi er nemlig også kjent for å være samlere, innen våre egne kategorier. Vi kan være glad i ting. Noen ganger tar det helt av og vi er de syke samlerne. Det er fryktelig vanskelig å kaste. Jeg samler på noen filmer og serier og selvstendige bøker, men mest av alt på dukkene mine. Det er ikke sykt, men en spesialinteresse. Ikke forveksle oss! Du må holde på systematikken nå og ha tunga rett i munnen. Jeg befaler deg.

Noen Aspergerbarn setter opp lekene sine på rekke og rad. Jeg gjorde ikke det, men jeg lekte stort sett med én ting om gangen. Jeg blandet aldri Playmo og Lego, for eksempel. Det handler om å ha kontroll. Derfor leker Aspergerbarna ikke så lett med jevnaldrende barn, da dette er barn de ikke kan styre og bestemme over. Det er lettere å leke med de man kan sortere og sette i båser. Ja, mennesker kan sorteres om de ser opp til deg. De kan godta å bli plassert som mor, far eller barn i leken. Jeg leker videre:

De ustystematiske aspergerne, har kaoset de har inni seg rundt seg også. Da går det opp, og sånn har jeg levd mye. Jeg hadde en hybelleilighet som gav en sykepleier lettere sjokk. Jeg klarte ikke å holde orden utvendig når jeg hadde kaos innvendig. For meg er det simpel logikk, men for henne hadde jeg mistet bakkekontakten. Da jeg vokste opp var jeg også et sånt rotete barn. Skolesekken min så ikke ut og det krydde av krøllete papirer, kladdebøker, løse penner og blyanter i en salig blanding.

Mange med Asperger, finner system i ting andre ikke finner system i. Det gjør jeg i tingene mine. Jeg finner en felles link, noe som gjør at de passer sammen og går under kategorien «tingene mine». De symboliserer gjerne noe ved personligheten min. Derfor har jeg mange diktbøker, ting i miniatyrstrørrelse og klær med tekstbudskap jeg står inne for. I dag fikk jeg en kul genser med teksten «Calories are a unit of energy, not something to burn.»

Noen ganger når jeg får gaver, får jeg ting som ikke passer inn i «tingene mine». De gir jeg videre. Noen (eller mange) ser på meg som utakknemlig som ikke setter pris på gavene jeg får. Men for meg er det umulig å ha et syntetisk pledd eller en pyntepute. Det blir rot i systemet, i rommet, i hodet mitt. Jeg trenger system! Og jeg trenger det momentant, pakker inn og sender ifra meg.

Jeg sorterer alltid tanker. Mamma lærte meg at jeg skulle putte vonde tanker i en skuff og lukke den igjen. Men jeg lukker også dører til vennskap gjennom min avvisning av input. Jeg trenger å tenke alene, føle alene, la tankene reise alene. Tankene er rett og slett for mange til å ha plass på soverommet mitt. Da rydder jeg: Dytter klær i en skuff, kaster sko ned i toalettet, sender brev ut til søpla gjennom døra. (På gløtt.)

Dukkemodell: Irrealdoll

3 kommentarer om “Å sortere tanker (Den systematiske og usystematiske Aspergeren)

 1. Jeg er et rotehue. Men jeg liker å ha det noenlunde ryddig. Sånn at da blir løsningen å stappe ting og tang nedi skuffer og inn i skap, slik at det tilsynelatende ser ryddig ut utvendig. Ulempen er at jeg altså da ikke finner igjen noe som helst, og det er de små tingene det går verst ut over, sånn som tåklipper, binders, heklenåler, strikkepinner og ikke minst sokker (de gode sokkene, IKKE de som strammer rundt anklene….. og det er sikkert butikkene som fører sånt noe glade for…. 😛

  Og huet mitt kunne tidvis altså trenge krykker eller rullestol, for der er det uryddig, der og. Ihvertfall tidvis.

  Øystein Sunde har tatt opp det med sokker i en sang. Der han undret seg over hvor sokka blir av og hadde en teori om at vaskemaskina hans åt dem 🙂 DEN sangen fant jeg ikke, men jeg fant en annen en som også er sann og skaper ekstra kaos og krise i huet mitt, de gangene når alskens duppeditter ryker, det ER nok som oftest på helg….. https://www.youtube.com/watch?v=pLucIJFFPfY&list=PLBC4317713126B9B5&index=53

  Likt av 1 person

 2. Jeg smiler, når du forteller om dine system, som kanskje bare du ser sammenhengen i. Og jeg skjønner at du vil kvitte deg med ting som ikke passer inn. Systematikk liker jeg også. Derfor elsket jeg å lære tysk, – (Ordnung muss sein!) og matematikk.
  Idag har jeg lest dine blogger for hele siste uke. Mye å ta inn på en gang, men jeg føler at jeg begynner å kjenne deg etterhvert. Du fortsetter å skrive, – jeg fortsetter å lese. Klem, om du vil. 😉

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s