asperger syndrom · sosialt

De sosiale rom

«Jan» løser kryssord og jeg sitter og skriver mens en tredje person spiller Candy Crush på mobiltelefonen. Det kan være fint å gjøre ting ved siden av hverandre og ikke nødvendigvis samhandle, men være i det samme sosiale området. Det blir som forskerne Tony Attwood og Nils Kaland sier: «En annen, men likeverdig måte å være sosial på.»

Mange med AS får oppfylt mye sosial kontakt via chatterom, onlinespill, grupper og forum på internettet. Jeg stiller mer enn gjerne opp på ting på Mail eller Facebook, mens kontakten med andre mennesker ansikt til ansikt er vanskeligere. Ordene vil liksom ikke være med på noten og det blir ikke musikk! Jeg trenger musikk. Jeg trenger at samtaler flyter og danner melodier.

Men kommunikasjon skriftlig og via nett kan være en fin og likeverdig måte å være sosial på. Det kan være den eneste måten jeg når ut til deg på og du når inn til meg på. Derfor er det undervurdert det å snakke på nett og folk sier ofte: «Det var jo bare en nettvenn» og «Folk sier hva som helst på Internett». For meg er nettet nesten hele verden. De eneste som får komme nærmere meg, er familien min til tilmålt besøkstid og behandlerne mine.

Flere med AS mangler venner i nærområdet sitt, men har mange venner over hele verden som de har kontakt med gjennom internettet. Denne type vennskap og kanskje også kjærlighetsforhold og andre nære relasjoner er det mange nevrotypiske som ikke respekterer som likeverdig med fysiske sosiale relasjoner, fordi de bare eksisterer på nett. Det betyr ikke at disse typene relasjoner ikke er like dype og viktige – for oss. Det må jeg til stadighet minne meg selv på.

28306469645_079ffaa2cd_z
Parallele rom. Modell: Nefer Kane.
Reklame

7 kommentarer om “De sosiale rom

 1. Det er viktig at du minner oss på dette, at det som kjennes som god og verdifull kommunikasjon for meg IKKE nødvendigvis er det for andre. Og at nettvenner kan være like viktige som «vanlige» venner!

  Likt av 1 person

  1. Takk. Jeg er glad jeg kan sette fokus på dette i dag gjennom bloggen min. At noen leser det, viser at sosial kommunikasjon på nettet fungerer også.

   Liker

  1. Det er ganske fredelig. Når jeg skriver eller redigerer, er det ro i rommet og nå sitter fotfølget mitt med telefonen – Candy Crush? Radioen spiller gamle svisker og dekker over for host, hark og snufs (men jeg hører dem også).

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s