asperger syndrom · spesialinteresser

«Gutter er klin kokos.» (Les samlermani)

Både gutter og jenter med Asperger syndrom har ofte en spesialinteresse. Men utifra det jeg har sett, lest, hørt og blitt kjent med, er gutta ofte litt mer snevre i interessefeltet og zoomer mer inn.

Gutter er ofte beskyttet mot det vanskelige for en Asperger i uforutsigbarhet og mellommenneskelige følelser, av særinteresser og nerdedynamikk, monokultur og monofokus. Mange har et eget «samlergen» og har flotte samlinger med tegneserier, elektroniske gjenstander, frimerker eller actionfigurer.

De gutta jeg har møtt, sett, snakket med osv. har også oftere mer kompetanse på fakta innenfor sitt interessefelt. De vet alt om Fantomet. De kunne kanskje ønske de var Fantomet selv. Og da snakker vi jenter blir helt gærne igjen:

Jenteaspergere er mer kompliserte enn gutteaspergerne, mer psykososiale problemer er flettet inn. Jenteaspergere strever mer i forhold til følelser, kropp, mat, mennesker, – noe som gjør det så mye mer komplisert. Der har du meg. Jeg vil identifisere meg med noen jeg også. Kanskje jeg kan være Supergirl?

I The Big Bang Theory så vi hvordan karakteren Sheldon kjempet for å ikke «unboxe»  et leketøy i forseglingen sin. Han fikk mareritt og stod opp midt i natta for å bare få røre leken litt. Så gikk den i stykker og han gikk klin kokos og byttet sitt eksemplar med romkameraten sin.

Selvsagt klarte ikke Sheldon bevare den hemmeligheten. Aspergere er jo ikke så gode på å lyve, enten vi er gærne eller klin kokos. Det beste med å ha Asperger er å kunne le litt av seg selv når man blir oppslukt og gira og elsker høyere enn himmelen.

Gir(a). 100 mm Canon 2.8 L macro

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s