asperger syndrom

Ikke tro på alt som du tenker

Dette har jeg tenkt litt på. Det at jeg ikke skal la meg skremme av mine egne tanker. At jeg ikke skal ta for gitt at mine katastrofetanker inntreffer eller har truffet sted i en annen sitt hode. Det handler om å gi slipp, smøre seg med litt elastisk middel og være mer fleksibel.

Mange med Asperger syndrom er rigide og avhengige av forutsigbarhet. Skal vi tro på alt de kreative hodene våre tenker, blir det fryktelig skummelt å leve for en som trenger disse faste rammene jeg antyder behovet for. – Og det er (også) meg!

Tankeknuter, grubling eller ruminering for å si det på fagspråk er ofte et problem for mennesker med en autismespektertilstand, som Asperger jo er, denne gjennomgripende utviklingsforstyrrelsen. Jeg har opplevd det selv, uten å vite at det hadde med Asperger å gjøre.

Jeg kunne ligge våken og planlegge i flere timer før jeg fikk medisiner. Jeg hadde mange setninger jeg ville skrive dikt og fortellinger av og planla mine prosjekter. Når jeg endelig sovnet, fortsatte stresset.

I drømmeland er jeg ofte under press. Jeg drømmer ofte at jeg rømmer og planlegger selvdrap. Andre ganger er jeg spill levende og blir utfordret til ting jeg ikke er moden for, som å spise alminnelig mat. Nivået på livskvaliteten kan rammes av stort omfang av psykisk stress og grubling.

Skal jeg tro på alt som jeg tenker og som underbevisstheten min jobber med, mister jeg samtidig livskvaliteten inn i angst og depresjon. Da kan jeg ikke være et medmenneske det går an å kommunisere med. Kriteriet for å ha Asperger er å ha normal språkevne. Derfor gir jeg motvillig og delvis på automatikk slipp på tankenes makt.

Skummende uttrykk i spill levende fantasi. Canon 100 mm macro.
Reklame

5 kommentarer om “Ikke tro på alt som du tenker

  1. Jeg er så glad for at du kan «skrive deg fri», Helene. Orda og tekstene dine er en så stor del av deg, og iallfall denne delen er både sterk og frisk! Fredagsklem til deg, – om du føler for det…….

    Liker

  2. Enig med,at det er viktig å ikke tro at man tenker, for tankene kan stresse en veldig opp, jeg sliter med det, iblant jeg og.. I blant føles det som ens hode bedrar en..
    Jeg har måttet jobbe med å ikke la depressive og engstelige tanker få grep på meg, og mulighetene som er der i hodet mitt men iblant må graves opp. Dette for å si du er ikke alene om dette. Jeg vil også si at jeg ikke ville lest bloggen din om du ikke hadde evnen til å beskrive hvordan det også kan være å være menneske på en gjenkjennelig måte..
    Dette gjør du godt, originalt og levende, så heia, heia på deg og!!! 😀 😁<3 ❤

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s