bokanmeldse · tilleggsvansker

Nær: Til de pårørende.

Pårørendesenteret i Oslo har gitt ut en helt unik, flott mestringsbok. Den er til alle som er pårørende til noen som har psykiske helseplager. Den er til deg som bidrar med omsorg, praktisk hjelp og det viktigste av alt: tilhørighet, felleskap og kjærlighet. Som boka så fint sier det, du er uvurderlig.

Boka har et mål: Nemlig å gi deg noen nye perspektiver på situasjonen og tips til hva det kan være klokt å tenke på i møte med den som er syk, i møte med hverdagslivet, i møte med helsetjenestene og i møte med selv selv. Som psykisk syk, vet jeg at det ikke er enkelt for de rundt meg å stå på sidelinjen, verken når de må være den sterke som hever stemmen eller den som ser meg slite uten å kunne få meg glad og frisk.

Boka er delt inn i bolker, populært kalt kapitler, og jeg lar meg rive med mens boka snakker om å plassere ting i skuffer. Det lærte jeg som barn; å rydde og sortere vanskelige tanker og følelser og legge dem i skuffer jeg kunne lukke igjen. Jeg ser at voksne kan ha bruk for de samme strategiene jeg lærte meg allerede før jeg kunne lese, og jeg tenker at det er godt at noe er med oss hele livet, i gode og mindre gode perioder. Boka gir svar på det ultimate: Hva kan gjøre at dagene skal være så gode som mulig, også når sykdom er en del av hverdagen?

Et viktig stikkord, er hvordan snakke til seg selv. Det påvirker hva man føler og hvordan man fungerer i hverdagen. Det er viktig å se at man gjør så godt man kan, i stedet for å si man ikke har gjort nok som pårørende. Ord kan gi deg næring og energi, eller de kan forurense hverdagen din. Du har lov til og fortjener å snakke pent om deg selv. Det er jeg veldig takknemlig for at du gjør! De gangene du klandrer deg selv, føler jeg meg som en tung bør. Det er også lurt å ha bekymringskvarter der man tenker gjennom livssituasjonen og sykdomsbildet, i stedet for å gruble kontinuerlig.

Mestringsboken har plass til å ta egne notater. For det er deg det handler om, du som er den viktigste for den som er syk. Boka skriver til deg og tar imot notatene dine, spørsmålene til helsevesenet og dine bekymringer, tanker og refleksjoner. Boka koster 50 kroner og kan bestilles på epost.

Mestringsbok

Reklame

2 kommentarer om “Nær: Til de pårørende.

  1. Tusen takk for dette tipset Helene. Jeg kjenner at jeg trenger en slik bok!
    Du er til stor hjelp for både meg og min datter gjennom alle de fantastiske blogginnleggene du poster. Du gir meg mot til å stå i alle kampene, både mot systemet og som pårørende til en nær og kjær som sliter med psykisk sykdom. Takk også for nydelig fotokunst og innblikk i livet ditt med Asperger. Du er helt unik og en stor ressurs for både pasienter, pårørende og fagfolk. Vi har så enormt mye å lære av deg!

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s