bokanmeldse

#branok

Du vet den jenta, hun med det blonde håret som smiler beskjedent mens hun selvsikkert blogger om den nye rynkefri-kremen til for eksempel ToneLise-akademiet, fordi det blir noen kroner i lommeboka av det. Eller på kontoen. En lommebok i lomma kunne jo få henne til å se feit ut.

Du vet den jenta, hun er en av oss. Og hun er jaget av kroppstyranniet, og i jaget mister hun seg selv, går seg bort i skogen og trekker blogg-Norge i feil retning. For det er ikke dette vi ønsker. Vi ønsker ikke at unge lesere skal tro at utseende er alt. At en botox-sprøyte i leppene er det som skal til. Nei, «vi bloggere» ønsker ikke dette. Vi vil hun skal kjenne seg bra nok. I alle fall jeg.

La hun være, den jenta. Vi sier stopp nå. Til hun blonde. Og til alle andre som hermer etter henne. Stopp nå! Vi vil ikke ha en slankeliga for normalvektige personer. Vi vil ikke at fine pupper skal proppes med silikon, bare for å være #branok på sosiale medier.

Jeg har funnet en ny bok. En bok som heter #branok av blogger Kristin Gjelsvik. Den inneholder også «sunn fornuft-plakaten» som er en viktig rettesnor for oss bloggere. Kristin sier det er nok nå! Nok kroppspress i sosiale medier hvor vi daglig får en påminnelse om at vi ikke er gode nok som vi er – som helt ekte og helt naturlige.

Hva skal til for å stå imot dette presset? spør hun. Og Kristin gir seg ikke. Det er det som er så flott med Kristin. Hvordan skal vi lære å elske oss selv akkurat slik vi er, og bare gi litt mer faen, skriver hun videre. Boka er gitt ut på Cappelen Damm som kjenner sitt samfunnsansvar, antar jeg med glede.

Boka er på bloggspråk, levende og i kort-form. Med store bokstaver, hashtags og håp. Det handler om å være 100 % deg. Du, den jente som ikke ber om en nose job eller sprøyte i leppa. Du som ikke har kastet deg på bølgen. Og kastet du deg en gang, er det på tide å godta det også. For du er deg. Og jeg «kjenner» den jenta som blogget så selvsikkert om sine operasjoner for å bli perfekt, nemlig Sophie Elise. Jeg har jo lest boka hennes; Forbilde.

P.S Hvis det var noen tvil: #branok er boka du gir til en du er glad i til jul i år. Gjerne et ungt, usikkert individ på vei inn i voksenlivet.

Reklame

En kommentar om “#branok

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s