asperger syndrom · sosialt

Shopping

Mange med Asperger, møter utfordringer når de skal handle som for sterke lyder og butikklys samt at det er ganske vanlig at vi prøver å spare (krone for krone), men mange av oss er også samlere og drar med oss alt vi finner hjem, enten via fysisk shopping i butikk eller på nett der jeg må gjøre mine innkjøp. Det er vanskelig både å få helt nye ting og å kvitte seg med det gamle. Så….

…jeg har så mye gamle klær jeg egentlig ikke trenger, siden jeg ikke kaster dem. Jeg har så mange dukker jeg ikke rekker å fotografere fordi de er samleobjekter for meg og jeg hamstret en periode alt av klær og tilbehør som passet til dem. Jeg har så mange bøker jeg aldri kommer til å lese fordi jeg har prøvd å skaffe kunnskap. Men….

….likevel, jeg trenger å shoppe for å henge med i dagens samfunn! Dette samfunnet der alt endrer seg fra dag til dag. I Dagsrevyen er det om drap, ran, andre forbrytelser, branner, naturkatastrofer, helse, skole og barnehage. Jeg er faktisk en del av samfunnet vårt. Skjønner du det?

Det handler om å smelte inn, og å beholde sin egen identitet. Ikke det at den kan kjøpes, identiteten min, nei jeg er ikke en hore til salgs, men jeg kan kjøpe ting som forteller noe om verdiene mine, som at jeg vil stoppe opp tiden med kamera og lukkertid og prioritere en formidlings-funksjon. Jeg beholder identiteten min der jeg ikke bare vil gjemme meg lenger, som da jeg var ungdom, selv om jeg vil smelte inn som en jevnbyrdig samfunnsborger. Jeg tror nemlig at jeg eksisterer for en grunn, selv om jeg er kronisk suicidal. Og som et sånt eksisterende, individ, gjør jeg hverdagen til de jeg omgås litt morsommere med tekster på t-skjortene jeg har på utsiden av en tynn genser.

Det handler også om å være oppdatert på nye tv-serier, bøker, filmer og elektronikk. Jeg må jo henge med! Jeg er jo en blogger. Jeg er jo en samfunns-mener selv om jeg stort sett blogger ut i fra mitt, noe snevre annerledes syn. Og begrensningene mine gjør shoppingen litt komplisert og samtidig veldig viktig. Black Friday i dag, benyttet jeg til å oppgradere fotoutstyret (riktignok til full pris – ønsket mitt om et prisavslag kon ikke i dag) og å finne en sånn superundertøy-genser jeg hadde på lista mi over hva jeg ville gjøre i høst til kvart pris. Alt er planlagt og visualisert i hodet mitt før det ble satt til liv. Det var utenkelig å droppe foto-drømmen da den var planlagt i over et halvt år til akkurat denne datoen, 24. november 2017.

Jeg liker ikke forandringer, så jeg kjøper stort sett mye av det samme, for eksempel var superundertøyet Kari Traa, objektivet Canon og hvis jeg blir tørst vet alle hva jeg skal ha. Jeg finner aldri på å ta noe annet enn jeg alltid tar. Det er alltid den samme flaska, uten noen «limit edition taste» som cherry. De forsvinner jo igjen, de som er limit, og de blir vanskelige å takle sorgen over tapet av; les forandringen. Jeg vil også helst ha samme buksemerker, som Kari Traa, Lee og Moods of Norway, for de vet jeg passer uten å prøve. Jeg vil ha noe som ikke kan mistes, derav kameratattoveringen på høyre arm. Men også derfor er det godt å ha pengene i banken. Krone for krone. Men…

…jeg shopper med glede gaver! Da kan jeg overraske og finne noe personlig men samtidig noe de kanskje ikke forutså. Også smiler jeg til overvåkningskameraene, i tilfelle noen ser på meg. Did I made your day?

4 kommentarer om “Shopping

  1. Du er så himla reflektert. Jeg sluker ordene dine som om de skulle vært Creme Brulêe. Og gratulerer med det nye objektivet! Og jeg har blitt stolt gaveeier av en terrassevarmer som skal ligge under treet i år, haha 😉

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s