asperger syndrom · tilleggsvansker

Schizofreni – et interessant perspektiv

Jeg har tidligere blogget om feildiagnostisering og at Asperger syndrom kan forveksles med schizofreni fordi andre ikke opplever det vi opplever. Det vi opplever, er likevel ikke psykose eller vrangforestillinger, vi er bare mer sensitive og oppfatter kanskje ting du ikke legger merke til. Personer med autisme som har vanskelig å forklare tankene sine, kan forklare dem slik andre personer forklarer hallusinasjoner.

Jeg sa en lang periode at fuglene sluttet å synge og at jeg hadde drept dem. Det ble mistolket nettopp i den gata, mens jeg bare observerte at fuglene var så ubeskrivelig unaturlig stille en varm sommerdag jeg kom ut av akuttmottaket med noen nye sting på kroppen.

Men det som interesserer meg er at denne forvekslingen har rot i virkeligheten om vi går tilbake i tid. Da var det ikke bare forveksling av diagnosene, men en oppfattelse av at autisme og schizofreni var ulike faser i den samme type psykose. Dette skjedde helt inntil 1970-årene.

Selv om de to tilstandene nå er definert klart forskjellig, har de ulike kliniske manifestasjonene ført til en diskusjon om autisme gjør at man er disponert for å utvikle schizofreni. Nå har det vist seg, gjennom å følge personer over tid, at det ikke finnes holdepunkter for et slik syn. Men man er ikke gardert fra å få schizofrenitilstand selv om man har autisme.

Symptombildet på schizofreni kjennetegnes ved tankeforstyrrelser, persepsjonsforstyrrelser (hallusinasjoner er vanlige men ikke konstante) og nedsatt emosjonell reaksjonsevne.

Når de mest negative symptomene blir dominerende (apati, isolering fra omverdenen, taushet og følelsesmessig avstumpethet) kan det være vanskelig å skjelne den fra autismen.

Autisme blir vanligvis noe bedre med alderen mens shozofrenien forverres. Det er derfor en klinikers løsning for å skjelne diagnosene å følge pasienten over tid. Schizofreni oppdages som regel i sen ungdom, mens autisme kommer til uttrykk mens man er barn. Men det finnes unntak, som denne Aspergeren som skriver disse ordene og ble diagnostisert som voksen. Jeg finner det interessant å se på diagnosen med strevende klinikere sitt perspektiv.

Reklame

4 kommentarer om “Schizofreni – et interessant perspektiv

 1. Ja, kunnskapen din om emnet autisme er svært imponerende. Jeg har hørt eller lest et sted, for noen år siden, at det med autisme kan høre innunder skizofreni, men da må det vel være en annen slags form for autisme enn den som er medfødt, antar jeg. Allikevel renner det meg i hu at jeg også leste, for endel år siden, i en eller annen fagbok, tror det var den av Christopher Gillberg, at det hender seg at skizofreni blir gitt som diagnose, altså feildiagnostisering. Vedkommende med AST har kanskje svart ja på at vedkommende hører stemmer (i naborommet), grunnet altså svært god hørsel. Og jeg vet faktisk OM ei dame, også, som ble feildiagnostisert. Hun skulle egentlig kun hatt asperger diagnose, samt tilleggsdiagnosen obsessiv kompulsiv lidelse (angst med tvangshandlinger og tvangstanker).

  Og der husker jeg en film, som jeg på det varmeste anbefaler, hvis du ikke allerede har sett den, det er en varm, nydelig film med Jack Nicholson og Helen Hunt, samt Greg Kinnear, Livets lyse side: https://www.filmweb.no/film/article902168.ece Der spiller Jack Nicholson rollen som tvangsnevrotiker og forfatter.

  Noe jeg har vansker med når det gjelder fagbøker om asperger, er at det er så klinisk skrevet, at man nærmest får frostskader av å lese i bøkene. Tingliggjøring. Og alle er vi mennesker, også vi med asperger/hfa/atypisk autisme er det. Og mennesker med andre former for autisme, også. Her, under, et fint dikt, syns jeg, av en med såkalt lavtfungerende autisme. Kunne vel hatt litt lyst til å fått tak i noen av disse fagpersonene, henge dem oppetter øyevippene og tvunget dem til å blunke….?……Med asperger så er født slik det er man er ment å være, selvom det kanskje blir oppfattet som om man liksom ikke er sånn som man skal….. en skjebne vi utvilsomt deler eksempelvis med mennesker med downs, eller andre former for medfødte såkalte «skavanker» i hjernen, som avviker fra A4 formatet. Og da jeg nå søkte på skizofreni, så kom jeg også over denne sangen her, som jeg limer inn til deg av ingen andre årsaker enn at jeg syns den er fin. 🙂 ❤ https://www.youtube.com/watch?v=Lf0ZIwHmXfM

  En avviker

  Der var jorden. Snurrende og snurrende.
  Stjernene trakk seg tilbake, som om
  de ikke fant feil med noe.

  Fugler fløy forbi hele morgenen.
  Himmelen lyste opp,
  fra jordens snurring og snurring.

  Hendene mine viftet. Som vanlig.
  Fuglene visste at jeg var autistisk,
  men fant ikke feil med noe.

  Menn og kvinner stirret på nikkingen min,
  og stemplet meg raskt som en avviker.
  En avviker som snurret og snurret.

  Og så var jeg vinden som blåste!
  Så noen trikset mitt?
  Jeg fant ikke feil med noe.

  Et sted vokste et ønske frem
  – kanskje fra mellom mine leende lepper.
  Hvorfor stoppe snurringen og snurringen,
  når rett kan bli funnet med alt?

  Mukhopadyay 2010

  Ja, og så husker jeg fra da jeg gikk på ungdomsskolen, at jeg pleide å vende meg rundt min egen akse, på den korte strekningen fra bussholdeplassen og hjem. Mens jeg tenkte på dagen som var. Syns å huske det nærmest falt meg naturlig, det, ihvertfall frem til jeg kom til å tenke på, eller ble påminnet av noen, om at andre kunne tenke jeg var gæern, for sånt noe er jo liksom ikke helt innenfor hva folk pleier å gjøre. En annen ting jeg gjør, er at jeg kan finne på å stanse å gå hvis jeg snakker, akkurat det har mer med noe som visstnok heter noe sånt noe som dyspraksi. At det blir vanskelig å gå og snakke samtidig. Det samme fenomenet skjer hvis jeg kjører bil, og må snakke med en passasjer samtidig, da har jeg en tendens til å slakke på gasspedalen. 🙂

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s