bokanmeldse

Jeg leste en ungdomsroman – vil du?

ingensovertrygtinatt

Jeg liker å lese, men klarer ikke alltid å konsentrere meg. Kjenner du igjen den følelsen, blandingen av lyst til å lese og frustrasjon over å ikke få det til? Jeg fant igjen mestringsfølelsen gjennom å lese en bok for noen som er yngre enn meg.

Ingen sover trygt i natt er en roman av Mari Moen Holsve utgitt på Cappelen Damm. En morgen i oktober får Håkon beskjed om at klassekameraten Jon Michael er død. Det viser seg snart at det er en hjertetyv av en seriemorder på ferde, for å gjenopplive et tapt barn. Det er ganske groteskt og temmelig mystisk.

Mens jevnaldrende dør som fluer og lemlestes, prøver Michael, Maria og Hares å finne ut av hva som skjer i Skymdal. Det er så skummelt at de voksne ikke tror på de tre små nysgjerrigperene som så litt for mye av et lik – bokstavlig talt hjerteløst.

Samtidig som det er fryktelig skummelt, aner jeg en sårbarhet og respekt for livet – også hos morderen. Derfor sover jeg trygt i natt – fordi det er noe godt i alle mennesker. Det gjelder bare å finne det, og jeg skal nok finne meg i morgen – krølla sammen mellom dyne og laken en plass.

Mellom to permer fant jeg et stykke respekt for selve livet. Trenger du noe lett å lese, samtidig som det absolutt er verdig litteratur, anbefaler jeg ungdomsromaner som denne. Å heller «være» litt yngre enn jeg er enn å lese såkalt kiosklitteratur; det føler jeg for. Har du beveget deg ut fra målgruppen og kost deg med barnelitteratur?

En kommentar om “Jeg leste en ungdomsroman – vil du?

  1. Hei kjære du. Jeg leser ofte ungdomsbøker. Får de varmt anbefalt av min datter, og så kan jeg hygge meg med dem også. Vi har veldig » dilla » på Rick Riordan sine bøker. Kan varmt anbefale Kane triologien, om de Egyptiske gudene, eller Magnus Chase om de norrøne gudene. Morsomt skrevet. Han har også skrevet om Percy Jackson. De to første om Percy Jackson er også filmet. Lyntyven og Monsterhavet, tror jeg de heter.
    Selv leste jeg mange av de store klassikerne da jeg var 13-15, og tenker ikke over at jeg nå, i en alder av over 50 leser ungdomsbøker. så lenge man leser og koser seg med det, spiller det vel ingen rolle hvem bøkene er skrevet for. Forsett å lese, det er det viktigste.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s