skriving · Uncategorized

Send til Kindle

Jeg leser, alt fra tynne, samlede dikt til tykke romaner i lange baner, eller bokhyllerader. I tre dager nå blogger jeg litt om bøker, litteratur og smak. Jeg begynner digitalt før jeg kryper sammen med en papirbok med dikt inni i morgen.

Jeg ser gjennom de nyeste bøkene mine på min Kindle Paperwhite som totalt bærer på hundre bøker akkurat nå og med stor plass til ytterligere hundrevis og den utgjør at bokhylla ikke bukker under eller at boden er stapp full.

Med digital bok, e-bok, kan jeg ha tilgang til et helt bibliotek hele døgnet, lese litt i den ene og så i den andre boka – og Kindle husker hvor jeg er kommet i hver enkelt bok. Den regner også ut hvor lang tid jeg vil bruke på boka, hvor mange prosent jeg har lest. Det er artig med statistikk, og denne tall-infoen gjør lesningen forutsigbar.

Kindle bruker blant annet formatet mobi, mens en del bokhandler i Norge selger bøker kun i ePub-format som man kan lese på iPad og Android. Da må man konvertere på egenhånd i for eksempel programmet Calibre for at de skal passe inn, men www.ebok.no sender også bøker rett til Kindle – i rett format. Det er bare å plotte inn Kindle-adressen din i brukerinnstillingene og så har du boka på lesebrettet etter et par sekunder.

Jeg lastet ned boka Pelsjegerliv av Gro Dahle – fikk den sendt rett fra nett – og med det bekreftes at også eldre bøker digitaliseres. Dette er en novellesamling som har preget livet mitt, satt spor og fargelagt egne tekster.

Jeg storkoser meg og føler at jeg sitter på en skatt der jeg har bøkene samlet på et brett, bare fingertrykk unna. Det er enkelt å bestille inn mer litteratur fra Ebok.no og skulle det gå tid før jeg leser dem, gjør det ikke noe. Sidene gulner jo ikke, selv om veggene i rommet mitt er gulhvite som eggeskall. Jeg lener meg litt tilbake i stolen og nyter lesegleden, roen og spenningen.

Lesingen henger tett sammen med skrive-interessen min, som jeg kan gå så langt som å si inngår i spesial-interessene mine – det å forfatte på norsk. I perioder jeg leser, skriver jeg mer. Det er en god sirkel, nærmest «En sirkel av liv» som i «Løvenes konge,» og javisst – også historier som er beregnet på barn kan være kilde til å ta tak i tunge, store temaer for voksne, som maktkamp, sjalusi, hevn og døden. Barnelitteraturen løser ofte livets store spørsmål på en lekende måte og det er (skrive)kunst. Men tilbake til nettbrett:

Mobi-formatet er godt å lese på Kindle. Jeg kan velge skriftstil jeg synes har god lesbarhet, for akkurat mine øyne. E-boka er så lett og håndterlig, men ikke på bekostning av lyssterk og tydelig. Den ligger godt i hånda og med hånda på hjertet innrømmer jeg at jeg sikler på bøker inne på Ebok.no hver uke, fordi de i tillegg til «send til Kindle» har bredt utvalg på norsk mens jeg via Amazon stort sett bare finner engelske bøker. God lesning avslutter jeg med – for du setter kanskje pris på litteratur du og?!

Avslutningen drar meg videre til spørsmålet «Hva liker du å lese?» og vi får kanskje igang en skriftlig dialog.

Screen Shot 2018-02-20 at 14.18.05
Sckjermbilde fra ebok.no, der jeg bestiller bøker som sendes rett til Kindle.
Reklame

6 kommentarer om “Send til Kindle

 1. Jeg elsker min Kindle! Jeg liker dessuten veldig godt å lese bøker på engelsk. Det er en stor glede å hente inn bøker, – må alltid ha noen «i reserve», noe å glede seg til.
  Ellers er det Storytel med lydbøker, kan lytte mens jeg lager middag, mens jeg jobber på syrommet, mens jeg spaserer på tredemølla, mens jeg strikker.

  Trodde jeg skulle savne den fysiske kontakten med «virkelige bøker», – det å kjenne tyngden av boka, – det å bla og kjenne duften av papiret og ordene…. Men det savnet forsvant så fort, jeg har STOR glede av å «lese på nye måter»!

  Likt av 1 person

  1. Jeg har lyst på Storytel, men syns det blir litt for dyrt i forhold til hvor mye eller lite jeg ville komme til å bruke det. Også liker jeg å eie, og det kan jeg på kindle. Kjøpe bøker som blir i det elektroniske biblioteket mitt 🙂 Kindle er deilig å lese på. Og jeg gleder meg til jeg blir ferdig med boka jeg driver med nå, for da skal jeg else Pelsjegerliv om igjen.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s