bokanmeldse

Et sted starter minnene

Jeg har ny bok, ny pysj og nye tanker. Jeg leste Et sted starter minnene av Stine Johanne Dåbakk. Det er en diktsamling og et livsverk – eller et bruddstykke og ikke et teaterstykke, ei heller et spill for galleriet men pianotangenter – forfattet av en ung kvinne, Stine Johanne Dåbakk gjentar jeg, født i 1986.

Det er vekt igjen og igjen og igjen for tallene, kontrollen, regnestykkene sier alt mens ordene renner nedover veggene og det er skog og det er kaktuser og sår på armen inni genseren, tenk så dumt, mens sommerfuglene svermer og smørblomstene lyser gult.

Det er februar igjen og igjen og igjen, det har gått mange år med oss skriblende gjennom bøker i vinterdvale og august forglemmegei er bare en kulisse i teateret, ja boka er en (teater)forestilling av ord som bor i oss, vi kan dem alle sammen, replikkene, vi har bare ikke satt dem sammen sånn før. Sånn som Dåbakk plasserer ordene i skapet jeg har klærne mine i, kostymene av hverdag, nei det har vi ikke lest før.

Diktsamlingen er rik, som Onkel Skrue, og jeg har boka noen kvelder ved sengen som pengene under madrassen i tilfelle jeg trenger et lyspunkt, lyspunkt som er forkledd som svarte bokstaver på en nesten gulhvite side. Anbefales og applaus.

Med mine utfordringer, er det skrevne ord en trygghet, en livsledsager og noe jeg fatter interesse for. Jeg står opp til poesi som setningene mine om at jeg åpner dagen som en pakke med egg, så varsomt, tenk så lurt, og jeg legger meg med bøkene på vidt gap og svelger en gjesp til det kribler i magen av ekstase, nervøsitet og velbehag. Forfatterens stemme snakker til meg, det er ingen kjæreste jeg ligger med, bare ei bok som sier god natt.

En kommentar om “Et sted starter minnene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s