asperger syndrom

De tre tenkerne

Temple Grandin, kvinnen med autisme som ble kjent over hele verden blant annet for hennes evne til å beskrive autisme innenfra og å finne opp en bedre, mer dyrevennlig og human måte å slakte kyr på, har en teori om hvordan mennesker med autisme i en eller annen form tenker. Hun mener at disse menneskene tenker på en av tre måter. Det er:

1. Visuelle tenkere som omdanner alt de hører til bilder i hodet og lærer ofte å snakke senere enn andre. De har vanskeligheter med å bruke ord som ikke kan visualiseres, som «at», «er», «har» også videre. De er ofte interesserte i teknikk, flying og maskiner. På TV har jeg sett personligheter med autisme/Asperger som liker båter og tog.

2. Musikk-matematiske tenkere tenker assosiativt i systemer og er derfor interesserte i programmering, musikk og metereologi. Jeg kjenner flere med Asperger som lager musikk selv, noen spiller triangel, klokkespill og gitar, og andre synger som solist i band, og mange er programmerere og dataeksperter forøvrig.

3. Til slutt har vi de språklig-logiske tenkerne, som lever gjennom språket, lærer å snakke tidlig og ofte interesserer seg for språklyder, litteratur og forskjellige språk. Jeg kjenner ei som lærte seg koreansk.

Om jeg kan puttes i en av de tre kategoriene? Vel, det er ikke så enkelt. Selv om det er en teori og et mønster, tror jeg mange av oss kan pendle litt, akkurat som andre mennesker. Jeg er både visuell tenker og språklig-logisk tenker. Jeg lever gjennom språket, men er også slik at ord blir til bilder. La meg forklare dypere i havet.

Sier du at jeg er en kald fisk, ser jeg fisken på tallerkenen som en visuell tenker gjør. Jeg liker heller ikke at du sier «vet du» i slutten av setningen eller andre fyllord. Det er vanskelig for meg, akkurat som «har» og «er» er for noen i denne gruppen. Men som mange med Asperger i forhold til klassisk autisme, lærte jeg raskt både å skrive og snakke. For å få Asperger-diagnose må man ha språk.

Som en språklig-logisk tenker, lager jeg dikt og samtaler i hodet mitt ut fra enkeltord. Jeg skriver ubegrenset og med livet som innsats. Også derfor leser jeg andres verker, blogger og dikt som om det var Bibelen. Så sentralt står språket i min eksistens.

Det som skiller meg fra andre mennesker på dette planet, er nok at jeg er mer utpreget, kanskje litt stereotyp, i tenkningen min – den er mer svart hvitt, mer rigid og et klart eksempel på Temple sin inndeling og sortering, og ikke en jevn, tilbaketrukket blanding av alle de tre måtene å tenke på. Jeg er mer intens og kategorisert i måten jeg fungerer på, tankemessig sett.

4 kommentarer om “De tre tenkerne

  1. Jeg fikk Asperger diagnose slutten av 2009. Og jeg vil si at alle «intelligens typene» kan læres til og med jeg. Men jeg får ikke feedback og det bruker opp min energi. Jeg tror Aspergere er volitære, imotsetning til Nevrotypiske som er motiverte. Alt dette stemmer for meg.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s