asperger syndrom · sosialt

Sosialt akseptert med Asperger

Mennesker med autisme, inkludert Asperger syndrom, trenger som regel regler for hva som er, og ikke er, sosialt akseptert. Det er veldig viktig for meg med sånne regler, slik at jeg kan føle når jeg er på den rette eller gale siden va hva som kreves av en god venn. Jeg vil jo ha bærekraftige vennskap, selv om jeg ofte trekker meg bort.

Nettopp fordi jeg trekker meg bort, er det viktig at opplevelsene jeg får i sosial relasjon er gode. Det er de ikke alltid og jeg blir sint. Når man er sint, er det lett å glemme reglene også, i affekt. Når jeg er sint, blir andre sinte på meg. Da er det ikke så fantastisk å ha Asperger syndrom. Da føler jeg meg veldig annerledes.

Jeg har nettopp sett litt på The Good doctor der Shaun med autisme lærer seg hva som er en venn og hva som ikke er en venn. Det føltes befriende for meg! Da skjønte jeg, relasjonen med personalet kan aldri bli ekte vennskap og det er helt greit, fordi det passer med reglene i norsk helsevesen. Man har en profesjonell avstans som legger premisser før høflig men ikke personlig omgang.

Samtidig er det sånn at det ikke er noen som skriver ned regler for hva som er sosialt akseptert generelt i samfunnet vårt, for eksempel når jeg møter en gammel bekjent, hvordan jeg skal forholde meg og hva jeg kan si og ikke si. Det er derfor man ofte kaller disse for «uskrevne regler». Jeg tror jeg både in real life og på Internett har brutt noen sånne uskrevne. Derfor prøver jeg å skrive meg bak øret når jeg har fått til en god relasjon og hva jeg har gjort og sagt for at det har fungert godt. Samtidig er jeg opptatt av å være ærlig, så alt jeg sier må være sant selv om jeg tilpasser meg en høflig, akseptert kodeks.

Jeg har Asperger, jeg er ikke dum og jeg er ganske snill om du tillater deg å bli kjent med meg – selv om jeg er pasienten. Gi meg noen regler for hva vi ikke kan snakke om hvis du syns det er nødvendig, for personlig er jeg en bok du kan blad i, usensurert og velskrevet med skildringer du ikke ante fantes, før du traff meg da. Jeg tåler også å bli forlatt, som ei upopulær bok på biblioteket, men jeg ønsker meg en venn som holder ut alt mellom permene.

panorama2BLOGG

 

4 kommentarer om “Sosialt akseptert med Asperger

  1. Du skriver så fint! Jeg har «The good doctor» på serieopptak og synes det er en fantastisk god serie. Jeg følger også med på «The Big Bang Theory» og jeg synes Sheldon og Shaun er gode eksempler på ulikheter (og likheter) innen autismespekteret. Jeg har begynt å jobbe i en annen avdeling på skolen (vgs),- der merkes dette veldig godt. Jeg skulle veldig gjerne vært din venn 💕

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s