tilleggsvansker

Ei høne å plukke

Det er mange uttrykk som kommer fra dyrenes verden. Nettopp fordi vi er så glad i dyr, kanskje? Dyrene, uten menneskespråk, bruker vi til å snakke for oss! Det går den veien høna sparker, vi snakker om å hyle som en stukken gris, vi er klare som egg og har ei høne å plukke med noen og enhver.

høns3vintageBLOGG

Jeg liker at dyrene får berike språket vårt. Jeg håper at vi også behandler dyra våre godt. Eller bedre enn godt. De har ikke noe de skulle sagt, uten oss. Og sånn er det for mange pasienter i psykiatrien, vi blir ikke hørt med mindre legen snakker for oss.

høns5vintageBLOGG

Uten behandlerens tyngde, veier ordene våre nemlig lite for eksempel hos Nav. Til og med på legevakten kan vi bli avvist som «bare psykisk» hvis vi kommer med magesmerter og har en historie der vi tidligere kanskje har fått smertestillende eller blitt oppfattet som at vi har søkt oppmerksomhet.

Tror du ikke på meg når jeg virkelig er syk, blir jeg liten og glemmer at jeg har ei høne og plukke med deg, et realt oppgjør mot fordommene, med mitt på det tørre. Jeg trenger faktisk ytelser fra Nav, da jeg ikke er frisk nok til å ha en jobb jeg fungerer i, og jeg trenger titt og ofte medisinsk hjelp til en del somatisk. Mens du tok ei høneblund i psykiatritimen, står jeg og flere med meg og er helt avhengige av hjelpen din.

høns4vintageBLOGG

Lyder det kjent, det å avvise noen som «bare» psykiatri, sette pasientene i «bur» eller bokser? I såfall er du ikke den første til å dømme meg og likesinnede. Til deg vil jeg si: Det er ingen skam å snu, legge om kommunikasjonsteknikken og behandle oss slik du selv vil bli møtt.

Mange takk for hjelpen du kommer til å gi meg; jeg har troa i behold. Takk for den respekten du kanskje viser samtidig – slik som jeg respekterer og anerkjenner kompetansen din og menneskeverdet. Avslutningsvis stemmer jeg for flere frittgående høns.

Reklame

2 kommentarer om “Ei høne å plukke

  1. Jeg tenker at «alle kjemper sin egen kamp uten at noen vet, vær snill mot dem, alltid».

    Fordi det som er vanskelig for noen er lett for andre og omvendt. De kjenner best hvor skoen trykker, de som har den på.

    Og i mange situasjoner burde Nav ha det i bakhodet.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s