Uncategorized

476 knekkebrød

Kosthold har blitt veldig inn og i fokus for en god folkehelse. I media kan du lese om den ene dietten etter den andre og en rekke kostholdstips, tips til ernæring og eventuell vektreduksjon omgir oss.

Det har lenge vært dokumentert at omega-3 er bra å ha i kosten vår. Det ble derfor populært å putte omega-3 inn i vanlige matvarer. Men det gjelder å holde tunga rett i munn i ernæringstips-jungelen. Jeg skal nå avsløre noe! Jeg har lest at matvarene som skal berike oss med dette fettet ikke er så effektive. Les videre.

For å få tilsvarende mengde omega-3 som en liten laksebit på femten gram gir deg, må du nemlig spise 476 «omega-3 rike» knekkebrød, eller 34 skiver med omega-3 leverpostei og lista over slike produkter er lang.

Med andre ord er det ganske villedende at det selges produkter som skal inneholde mye omega-3, når de ikke er spesielt rike på det. Det tilsettes så lite at det ikke gir effekt før du inntar unaturlige mengder mat. Tilsetningene er dråper i havet og ren markedsføringsgimmick. Folk som deg og meg blir lurt.

Jeg inviterer derfor til gladlaks til middagsmat eller en munnfull ved siden av noe du liker bedre. Du kan også spise en skive makrell i tomat og få dekket hele dagsbehovet for omega-3, sånn for å sette det i perspektiv. Tanken på 476 knekkebrød er i alle fall til å bli sprø av!

knekkebrødBLOGG

8 kommentarer om “476 knekkebrød

 1. Fantastisk godt skrevet! Og morsomt for meg som har jobbet 17 år i omega-3 bedrift 🙂 å lese at i alle fall du ikke lar deg lure så lett 🙂 Det er mye rare reklamer der ute. Det enkle er ofte det beste: ren omega-3. Hvis man da ikke spiser mye fisk. Fisk er utrolig digg, men spises ikke nok av til vanlig.

  Jeg foretrekker å fiske den selv 🙂

  Likt av 1 person

 2. Godt skrevet! Men jeg tenker at folk bør skjønne at mengden omega-3 i slike matvarer uansett ikke er i nærheten av mengden i fisk eller kosttilskudd. Mange spiser uansett ikke nok fisk til at det dekker behovet for omega-3. Tror de snakker om minst 2-3 fiskemiddager i uken, og det er jo hovedsaklig fet fisk som gir mengden man trenger. Var ikke klar over at makrell i tomat dekket dagsbehovet, men så har jeg heller aldri likt det.

  Jeg er glad for at det finnes vegansk omega-3 fra alger. Har ikke spist fisk siden jeg var 6-7 år gammel (og selv da mislikte jeg det), så da måtte det mange knekkebrød til, hehe! Har tatt tilskudd siden jeg var rundt 14, men burde vel trolig hatt det mye tidligere. Omega-3 er viktig for kroppen.

  Likt av 1 person

   1. Ja, vegansk omega-3 føles egentlig mer naturlig også. For det er rett fra alger, og ikke fra en fisk som spiser alger. Vi går med andre ord rett til kilden. Riktignok smaker de like vondt som vanlige trankapsler. Har aldri vent meg helt til å svelge dem. Har aldri opplevd at det går hull på de veganske da, så sånn sett er det litt bedre.

    Kan riktignok få i meg noe omega-3 gjennom rapsolje og vegansk margarin, men jeg bruker det i altfor små mengder til at det kan være en egnet kilde.

    Liker

 3. Ja, du har rett i at vi forbrukere er lettlurte. Men jeg er nok «over det verste» i så måte. Alder og erfaring har lært meg å ta alle «reklamepåstander» med ei god klype salt! – Heldigvis er vi i den heldige situasjon at vi har god tilgang på fersk og god fisk, og det spiser vi gjerne fem dager i uka!

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s