asperger syndrom

Hvordan vite om det er dag eller natt?

En del med Asperger syndrom snur døgnet. Noen synes det er deilig å være våken om natten, da det ofte er mindre sanseinntrykk rundt en. De andre menneskene sover jo.

I tillegg kan de slite med å strukturere dagene sine, slik at leggetid og sånn flyter ut, på tross av at de trenger nettopp rutine. Dette er ganske vanskelig for andre å forstå.

Når jeg sover utover formiddagen, tenker noen at jeg er lat og doven. Jeg har bare et enormt behov for å hente meg inn igjen, sove bort angsten, slippe å stå i sårbarheten min. Kan du forstå?

Jeg vet ikke alltid hvordan jeg skal forholde meg til andre mennesker, deres tider og rutiner. Ikke fordi jeg er dum, men fordi jeg trenger å melde meg helt ut av samfunnet innimellom og sove til klokka er over tolv på ettermiddagen.

Ja, det heter ettermiddag etter tolv. Det har jeg lært og jeg er møte på betegnelser. Jeg vil også lære deg om energitapet jeg opplever i stort sansestimuli og sosialt samspill. Men det er ikke til å komme bort ifra at:

Sola stråler og varmer, mens kroppen min sier det er natt. Hvordan vite forskjellen? Den ene tiden er det forventet og akseptert å ligge i senga, mens på den andre er det i hovedsak arbeidsløse, pensjonister og skoletrette ungdom som sover.

2 kommentarer om “Hvordan vite om det er dag eller natt?

  1. Jo, du har rett i at dette kan være forvirrende og vanskelig å forstå, – spesielt opp mot behovet for faste rutiner og ingen slinger i valsen…. Du har det ikke enkelt i livet ditt, Helene. Klem til deg 🙂

    Likt av 1 person

  2. Ville bare sige hej – længe siden, at jeg har læst og kommenteret. Og jeg kan sagtens forstå, behovet for at sove angst og overstimulering bort. Du er ikke alene med det heller. God dag/nat til dig.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s