asperger syndrom

På ferie med Asperger – intervju med ei jente med syndromet

Dagens blogg tar for seg det så mange gleder seg til hvert år, nemlig sommerferien. Jeg snakket med Lena Maria mens hun hadde det litt vanskelig nå i ferien. Det fikk meg til å ville lage dette intervjuet om hvordan det kan være for en med Asperger å ha fri. Ingen opplever det helt likt, men noen problemer hun støter på, er typiske.

reiseBLOGG

Vil du reise på ferie?
Om jeg vil reise på ferie – det er vel litt sånn både og. Så lenge jeg kan bestemme hvor ferien min skal være og få planlegge det så er det best og jeg kan få noe godt ut av reisen, hvis jeg får gjøre ting jeg selv vil. Men noen ganger så blir jeg invitert på ferie og det er jo en utfordring men jeg prøver og ta den for jeg vil også oppleve ting. Noen ganger føler jeg meg på en måte tvunget til og reise på ferie på grunn av at jeg sliter med en sånn enorm indre uro og føler jeg må gjøre ting hele tiden. Og når jeg først kommer hjem til mitt hjem så finner jeg ikke roen men det er på grunn av den indre uroen jeg sliter med. Hjemme – innafor de fire veggene er absolutt det beste og det tryggeste. Det er godt med fri fra skolen men jeg er sånn generelt ikke glad i skoleferiene på grunn av at det vel er det mest utfordrende – faller ut av rutiner og alt blir så uforutsigbart og jeg vet plutselig ikke hva jeg skal fylle dagene med.

Blir du noen gang skuffet når du er på ferie?
Jeg har vel egentlig aldri blitt skuffet når jeg er på ferie siden det er stort sett jeg som velger hva jeg skal gjøre. Og da velger jeg ting jeg har lyst til.

Hva er godt med å være borte?
Jeg er ei ung jente på 19 år og som dere vet med Asperger syndrom. Men jeg vil også oppleve ting. Når jeg er borte får jeg følelsen av og ikke være sånn veldig annerledes, glemmer litt den følelsen og det er veldig godt. Også prøver jeg og ta noen nye utfordringer hele tiden, for å kunne strekke meg mer og for å kunne leve livet mitt til det fulle. Men det er både tidkrevende og energikrevende. Jeg blir enormt sliten av det også.

Hva er utfordrende?
All uforutsigbarheten, alle de nye vikarene i omsorgsboligen min, det at en lett faller ut av rutiner og vet ikke hva jeg skal gjøre med dagene. Det er ofte rett og slett vanskelig og stå opp.

Blir du utrygg i andre omgivelser?
Ja, det blir jeg alltid. Så når jeg er borte så holder jeg fast i det lille trygge jeg har med meg. Telefonen og musikken min for eksempel. Jeg har et stort behov for og hvile når jeg er borte, men det er ikke alltid lett når en er på besøk og egentlig skal være med dem… Jeg prøver og være sammen med dem men jeg blir veldig sliten psykisk når jeg bruker for mye tid på den sosiale fronten.

Hvordan opplever du å få velge fritt fordi du har fri?
Det er det beste for da kan jeg planlegge alt ned i hver minste detalj og vite hva som skjer hele tiden. Men det er også vanskelig å velge, så bruker litt ekstra tid noen ganger.

Hvilke forventninger har du til resten av skoleferien?
Jeg har vel ikke så mange forventninger tror jeg. Jeg skal på en cirka 16 dagers ferie senere i sommer med bestevenninna mi. Hun er en trygg person så det tror jeg blir bra. Også skal jeg på steder jeg har vært før og jeg får lov og planlegge reisen. Men sånn ellers så skal jeg prøve og overleve hverdagen i ferien og jeg gleder meg enormt til de faste, gode og trygge hverdagen med skolen. Det er mindre stress.

Kunne du ønske flere visste at du hadde autisme? Hvorfor? Hva kunne de gjort annerledes tenker du, om de var informert?
Ja, det skulle jeg ønske. Men det er ikke lett når jeg ikke alltid tør og si det til alle for jeg ikke er trygge på dem. Skulle bare ønske de visste det uten at jeg måtte si det. Grunnen er fordi det ville gjøre alt så my lettere.  De kunne forstått meg mere. Jeg kunne fått være meg selv ordentlig og ikke måtte skjule så mye, jeg blir veldig sliten av det. I andre omgivelser blant mennesker jeg ikke kjenner så godt har jeg lett for og sette på en maske og bare gli inn i det vi kaller «såkalt vanlig» De kunne nok tilrettelagt det mer tenker jeg og vi kunne satt oss ned og pratet mere. Da tror jeg hverdagen i ferien ville blitt lettere.

reise2BLOGG

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s