asperger syndrom

Enten-eller syndromet

Asperger syndrom har på folkemunne ofte blitt kalt enten-eller-syndromet eller svart-hvitt-syndromet. Det kjenner jeg igjen i flere personer jeg kjenner på spekteret.

Det kan være enten full motivasjon eller motivasjonssvikt. Noen jeg kjenner, engasjerer seg fullt og helt i et prosjekt, dedikerer seg. Andre vil ikke gjøre tilsynelatende noen ting.

Det kan være enten elske eller hate. Det finner vi igjen i mange relasjoner mellom aspergere seg i mellom eller mellom aspergere og andre personer. Det er mange konflikter i Asperger-gruppene på nett, både frustrasjon vi deler om de andre vi forholder oss til i hverdagen og konflikt mellom hverandre når vi kommuniserer i gruppa.

Det kan være enten pliktoppfyllende eller vill. Snill-pike-syndromet opptrådte hos meg selv, mens andre igjen kan farge håret rosa og svart og ta en rocka stil helt ut.

Det kan være enten velkledd eller sjuskete. En jeg kjenner, kler seg i dress og skjorte som dannede på femtitallet. En annen jeg kjenner, må ha regel på hvor mange dager han kan bruke t-skjorten før han må vaske den, for dette tenker han ikke på selv. Det er moren til den voksne mannen som passer på.

Det kan være enten over-empatisk eller manglende medfølelse. Fordi Asperger-diagnosen fanger opp mangel på empati, kan de med stor empati ikke bli fanget opp som et menneske med Asperger. Problemet er, at de har annerledes empati. Aspergere mangler ikke empati, verken de med mye eller lite. Det er bare annerledes. Og det annerledes perspektivet, kan gjøre oss over-empatiske og vi kan føle andres følelser som om de var våre egne.

Det kan være enten fantasy-elsker eller mangel på fantasi. Jeg kjenner flere aspergere som skriver. Vi lager egne verdener og universer. Noen av oss sluker fantasy, mens andre  igjen vil ha det helt virkelighetsnært. De leser heller illustrert vitenskap enn en roman.

Det kan være enten bokstavelige tolkninger eller metafor-virituos eller begge deler på en gang. Noen ganger tar jeg det du sier ordrett, mens jeg samtidig er i denne gruppen som assosierer og bruker metaforer. Det er gøy, men forvirrede for de som ikke tenker på samme måte som meg.

Reklame

4 kommentarer om “Enten-eller syndromet

 1. Så sant – så sant. Alle som jobber med ungdom med asperger burde lese bloggen din. Du er så klok og skriver så forståelig.
  Takk for at du deler i sommervarmen også.

  Likt av 1 person

 2. Jeg liker å vri og vende på ord, jeg leker meg gjerne med dem, og det er det flere jeg vet om som har asperger som også gjør. Blant annet deg! 🙂 ❤ Og det hender jeg finner kreative løsninger på ting ellers, også, praktisk sett. Eminem, som også har asperger, har tjent endel penger på den kreative ordbruken sin, som i disse rapene her, White America (eksempelvis "sits on the shelf" i stedet for "shits on him/her self". Og at han i rapen som han kom ut av aspergerskapet med, der sier han at han er en "word bully, I verbally abuse verbs". Og mange, mange flere. Her tre raper Eminem har laget, jeg syns også rapen Legacy er finfin. 🙂 ❤ https://www.youtube.com/watch?v=QbYXwtIxxQc https://www.youtube.com/watch?v=bsAheojDiMg her Legacy: https://www.youtube.com/watch?v=7csKaIhn8NY

  Likt av 1 person

 3. Her også noen andre med autisme/asperger diagnoser, blant annet Dan Bull og Susan Boyle som har nydelig stemme. 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=9lxi8ZU1sJ8&t=111s https://www.youtube.com/watch?v=QidIW4t721M Og så lurer jeg på om R.E.M, om noen der har noen form for autisme/asperger, fordi jeg kjenner meg igjen i det å ikke få sagt fra fort nok, eller ikke få sagt nok til at det er forståelig for andre, det er virkelig som om følelseshjernen min ikke funker fort nok, til å få sagt i fra hva jeg mener der og da, noe som da også gjør at jeg kan ha repeterende samtaler i huet mitt, hva jeg EGENTLIG skulle sagt, og forberedelser til hva jeg eventuelt SKAL si, i en samtale med noen. 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=9TXqSJ9qDQ8

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s