asperger syndrom

Observerbar adferd

Autisme og Asperger kan ikke diagnostiseres ved hjelp av en blodprøve. Per i dag finnes det for lite kunnskap om hvilke gener som forårsaker tilstandene, og diagnostiseringen baseres på observerbar atferd i stedet. Det er utarbeidet godt utredningsverktøy, men det vil sikkert stadig være i endring. Noen av personene med Asperger trenger heler ingen diagnose, mens det for andre kan være avgjørende for å få tilpasset behandling og tilrettelegging.

En annen viktig ting å huske på når det gjelder de som har diagnose, er at de selv om de har denne adferden, er helt unike. Kjenner du en person, kjenner du nettopp en person. Diagnosen kan fremtre annerledes hos han enn hos meg. Og det er jo også ganske store variasjoner mellom kjønnene også, statistisk og diagnostisk sett.

Du kan ikke se utenpå et menneske at det har autisme, normalt sett. Det er usynlig. Men trekkene våre, kan observeres. For eksempel kan vi slite med å bevare relasjoner, si ting som andre ikke ville sagt i en gitt situasjon og ha vansker med å tilpasse oss samfunnets stadige endringer. Dette er eksempler, men ikke alt dette gjelder alle.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s