bokanmeldse · tilleggsvansker

Oda Rygh: Når livet er kjipt

«Livet er fullt av oppturer og nedturer. Det er helt vanlig at livet føles kjipt iblant. Men noen av nedturene er større enn andre. Kanskje har du opplevd å bli syk eller deprimert, kanskje har du vært i en ulykke, kanskje har du mistet et menneske du er glad i – eller jobben din.» Dette skriver Humanist forlag, som har gitt ut boka skrevet av journalist, blogger og skribent og tidligere deprimerte (bipolar lidelse 2) Oda Rygh (født 1986).

Skal jeg bruke et litt dårlig ordspill, kan jeg si at hun nå står her med rak ryg(h) i bokhylla mi. Hun veileder leseren gjennom de tøffe nedturene. Nedturer som ofte også påvirker andre områder av livet i samme slengen. For eksempel er det vanskelig å holde rent, betale regninger eller holde tidsfrister på skoleinnleveringer hvis man ikke orker å stå opp. Det kan også være lett å droppe treningen og drikke litt for mye litt for sent på kvelden når man ikke har jobb å gå til neste morgen uansett.

«Når livet er kjipt. En håndbok for unge folk.» er en praktisk håndbok med tips til å holde hverdagen i gang også når ryggen får seg en knekk, lommeboka sulter og alt er ganske kjipt. Boka dekker temaer som energi- og tidsbruk, økonomi og rus. Depresjon og alkohol får mye oppmerksomhet. Å ha ork, og at det er en slags konto for «orkene» våre  blir satt i søkelyset. Leseren får hjelp til å hjelpe seg selv og hjelp til å hjelpe andre. Dette er en bok for mange fler enn de som har det kjipt akkurat nå. Boka gir kompetanse til å ta vare på seg selv og vennene sine.

Hele håndboka er gjennomillustrert av Tegnehanne, med sin karakteristiske penn. Sammen formidler dem livskriser og tabber på en humoristisk og samtidig alvorlig måte. Man blir som leser tatt på alvor, samtidig som det er lov å smile litt – som når jeg leste om at ulykker sjelden kommer alene, at alt som kan gå galt og derpå brødskiveloven: «Brødet lander alltid med syltetøyet ned – og i hvert fall hvis teppet er dyrt.» Oda treffer spikeren på hodet, setter tilværelser og kriser på spissen og et liv med ups and downs på agendaen.

Boka er basert på faglitteratur og intervjuer med fagpersoner. Mest av alt, likte jeg å lese at jeg ikke er alene selv om jeg lever i noe som oppleves som en livskrise. Boka avsluttes med noe sånt som at selv om det ikke blir som før, går det som oftest bra. Boka sier jeg kan få til det her og at alle heier på meg.

Anmeldereksemplar.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s