asperger syndrom

– Mamma, mamma, jeg har fått Asperger!

Dette (tittelen) er en setning man kanskje aldri hører. Derfor skriver jeg den. Jeg skal i dette innlegge redegjøre for hvorfor. Og du kan sitte igjen med derfor, fordi og så klart.

Når man får en diagnose, kan man ha behov for å rope den ut for å forklare, forstå og oppnå forståelse og respekt.

Asperger syndrom er en diagnose på autismespekteret. Den er medfødt, men blir ikke alltid fanget opp. Selv ble jeg delvis feildiagnostisert og feilbehandlet, i mangel på rett diagnose.

Da jeg fikk diagnosen, forstod helsevesenet at jeg ikke har løyet. De trodde tileggsvanskene mine kom av et overgrep jeg benektet (at jeg altså løy om at ingenting hadde skjedd meg, de mente noe måtte ha skjedd sånn som jeg hadde endt opp).

Tilleggsvanskene mine er nok en reaksjon på å ha blitt misforstått. Nå forstår vi det, og er åpne om realitetene og ingen har slik mistro til meg. Og der jeg trodde jeg var dum og mislykket, fikk jeg nå et svar på at noe var vanskeligere for meg enn for andre – som det sosiale spillet.

Med en diagnose, ligger spillereglene på en måte tilgjengelige for meg og de jeg omgås. Vi kan forstå utifra et sett symptomer og andre mennesker som også er født som meg. Jeg har fått Asperger syndrom (2014).

Reklame

En kommentar om “– Mamma, mamma, jeg har fått Asperger!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s