Ordtak · skriving

Ordtakstolkning #10

«Når de gamle går hjem.»

Når de kloke, ansvarsfulle går hjem, eller dør, hva skjer da? Hva skjer med meg, her jeg sitter og klamrer meg til pappa i hodet mitt og til mammas fang med barndomsfølelsene mine? Hva skjer når den som vet best, ikke lenger er der? Er det da festen får et høydepunkt eller faller alt i grus?

Dette undrer jeg på, i livet mitt. Stryker meg over håret mens jeg vinker til de som elsket meg til livs. Livet er skjørt, ta vare på det, og de gamle, før de går ut av tiden. Ta vare, jøss bevare. De lærte meg klokka, kalenderen og nyttårsløfter, og er den naturlige brems når jeg er i ferd med å gjøre dårlige valg. Når de gamle går hjem, må jeg selv prøve å gjøre rett. Eller er jeg bare et fjolls i livets festligheter?

(Ikke gå hjem enda.)

Ordtakstolkning er en felles spalte mellom bloggen Livet gjennom en Aspergers øyne og Aspergerinformator. Ordtak er korte setninger trukket av lang erfaring. Hver fredag tar vi for oss et uttrykk som vi tolker og skriver om. Dette var tiende og siste tolkning i denne omgang. Takk for følget!

3 kommentarer om “Ordtakstolkning #10

 1. Dette var et fint og litt sårt innlegg. Jeg savner mine besteforeldre og jeg er redd for hva som skjer når mamma og pappa en gang blir borte. Selv om jeg er 47 år så trenger jeg de. De er gode å lene seg på når det er tunge stunder, spesiel med eldstemann, som nå.

  Besteforeldre var så mye før. De bodde i samme huset til og med. Der var det alltid varme i peisen og god tomatsuppe med eggebåter, eller fiskeboller i hvit saus.
  Karing av ull på kjøkkenet. Det var tider!

  Jeg vet du satte din bestemor høyt. At du er kjempeglad i familien din. Jeg er sikker på at de igjennom mange av innleggene dine kan føle varmen og omtanken du har for de.

  Klem ❤️

  Likt av 1 person

 2. Min far gikk bort på vårparten 2015, så jeg leste det innlegget ditt nå med litt sårhet og kjenner tårene i øyekroken. Mor lever ennå, og jeg har godt håp om at hun lever i en god del år til. Selv kunne jeg vel vært nær ved å bli borte, selv, i august i år, for da fikk jeg hjerteinfarkt. Man vet heldigvis ikke selv når den tiden er inne. Her en sang fra begravelsen til min far, en salme som jeg selv også liker, og som jeg tror far likte også. https://www.youtube.com/watch?v=DwQnXy7nSrg

  Fikk imidlertid lyst til å komme med en ordtakstolkning selv, og pønsker nå litt på hva slags ordtak jeg nå skal velge meg…… og så datt et ordtak nedi hjernecellene mine (vel, rettere sagt, hjernecellene mine gjorde den assosiasjonen nå….:

  Så her: «Den skal tidlig krøkes som god krok skal bli». Dine og mine foreldre har satt sitt preg på hvordan vi skulle bli som mennesker, selv om deler av personligheten og genetikken ellers nok er medfødte greier. Så vi har blitt formet, så vi har blitt skapte, så vi har blitt bøyet til, sånn at vi forhåpentligvis skal kunne greie oss sånn etterhvert selve….. tror jeg…… Samtidig så er det jo sånn, da, at alle mennesker er avhengig av andre mennesker, noen er mer avhengige av andre enn andre igjen. Sånn er ihvertfall jeg, og sånn har jeg skjønt, at sånn er også du. Sånn at da dreier kanskje den krokbøyningen seg mere om et slags overordnet mål: At vi skal jobbe for å ha det bra fremover, på alle mulige måter vi kan få det til, selv om det finnes begrensninger for oss?

  Noen ganger lurer jeg jo på om jeg noensinne skal bli helt voksen, jeg da, jeg vet ikke om det helt skjer noen gang. Så her en sang om det, det finnes sikkert mange sanger om samme tema, ungdom og å holde seg ungdommelig. Men jeg liker altså veldig godt denne. Har sikkert delt den med deg før, da, så dette blir en repetisjon, sånn sett. Men sangen tåler vel saktens å repeteres, tror jeg. 🙂 ❤ https://www.youtube.com/watch?v=K2p84Xdx8ck Teksten er av Bob Dylan.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s