asperger syndrom · Hverdag

Asperger ikke i arbeid

Som vi har sett i høst på TV2, er det mange med Asperger syndrom som opplever at det er vanskelig å finne seg en jobb. Dette som for mange er en selvfølge av dagliglivet, møter vi veggen i. Noen prøver seg og blir utbrente, andre får ikke engang sjansen.

Jeg vil i dette innlegget fortelle litt om hvordan jeg tenker på arbeid. Hvordan jeg lengter etter å bety noe. Som mange vet, var jeg journaliststudent og levde noen år på den identiteten. Jeg var i hverdagen veldig stresset og angstpreget. Jeg var redd for å ringe intervjuobjekter og redd for å komme bort til folk og spørre om å få ta et fotografi.

Da studiene og journalisthåpet falt i grus, ble jeg eks-journaliststudenten, pasienten og den kreative skribenten. Og det er egentlig ok. Jeg kunne ønske jeg kunne bidra mer i samfunnet, men jeg har innfunnet meg med at jeg kanskje mest kan bidra innenfor erfaring. Jeg kan hjelpe til inne brukermedvirkning og opplysning.

Men på sikt, har jeg en liten drøm om en liten jobb utenom det også. Jeg ønsker å jobbe på bibliotek eller være frivillig «hundeposer» på Solplassen som jeg også har fulgt ivrig på tv, jeg tror det var NRK som sendte serien.

Mange med Asperger syndrom har stor empati for dyr og forstår dyr godt, og mange av disse engasjerer seg i Dyrebeskyttelsen og andre viktige orginasjoner selv om de er utenfor det vanlige arbeidslivet. De betyr noe, likevel. Selv om altså ikke alle med Asperger har en jobb, kan de som falt utenfor arbeidslivet ha mange roller og bety noe for mange mennesker. Akkurat som deg!

Det handler om å verdsette menneskers verdi, uavhenging av yrkesstatus og inntekt. Det handler om å ikke stemple et menneske som Nav-er hvis den er utenfor yrkeslivet. Det er så mange ulike årsaker, og sånt et sårt tema. Særlig for oss som vet at det trengs flere i jobb i dagens samfunn, og at vi er for mange som faller utenfor.

6 kommentarer om “Asperger ikke i arbeid

 1. Hadde vi hatt borgerlønn så ville mange av disse problemene aldri oppstått i utgangspunktet. Hva er grunnen til at ikke flere som står utenfor arbeidslivet engasjerer seg i den saken?

  Liker

 2. Borgerlønn er ikke veien å gå, tror ihvertfall jeg bestemt. Det ville for det første blitt en svært dyr og omfattende ordning, og det ville ikke truffet særlig treffsikkert til den eller de som trenger det mest, for det ville jo blitt en slags minstelønn eller minstepensjon, og som sådan ikke nok til å leve av. Det ville dessuten ikke løse opp i den floken at så og si alle mennesker ønsker å være til for noen, og å være nyttige for samfunnet. Selv engasjerer jeg meg også i ting og tang, er mye ute på facebook, skriver egen blogg fra tid til annen, innimellom å være syk og gjennomgå sykehusundersøkelser, jeg har hatt to av de denne uka, og skal ha en sykehusundersøkelse også neste uke. Men liker altså å være til for noen, og sånn sett være nyttig, jeg også, i den grad jeg får til akkurat det: Å være nyttig. Og du er det, Helene, nyttig. Og verdifull uansett hvordan det nå skulle være med den nyttigheten. ❤ https://www.youtube.com/watch?v=RG4cA9IMv6U

  Liker

  1. Hele poenget med borgerlønn er nettopp at det skal gå an å leve av den. Det betyr heller ikke at andre behovsprøvde tilskudd bortfaller. Og dersom folk er så opptatt av å «være til nytte» som du hevder her, ville jo de fleste velge å arbeide likevel?

   Likt av 2 personer

   1. De forslagene som har vært om borgerlønn fra politikerhold, ihvertfall, de har vært å gi en minimumslønn tilsvarende minstepensjon, og da gi det til HELE befolkningen. Og en del av befolkningen kan ikke arbeide, pga skade, sykdom og lyte, og de vil du altså avspisse med minstepensjon, alle mann alle? De aller fleste vil velge å arbeide, hvis det er noe valg man har. Har man uførepensjon pr i dag, så er ikke det noe valg man har, og de tilrettelagte jobbene som trenges, de finnes som oftest ikke. Men jeg skal ikke totalt avvise borgerlønn, da, for det kan komme ei tid der man innser at det er det som kanskje blir veien å gå. Da må man i så fall få på plass behovsprøvde varige tilskudd til ordningen.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s