asperger syndrom · skriving

Om å skrive

En av mine største interesser, er skriving. Jeg skriver, altså er jeg. Både prosa, poesi, selvbiografi, sakprosa og blogg kommer ut av fingrene på meg. Det er min måte å kommunisere på. Hvordan kommuniserer du?

Mange med Asperger, har det som meg: Vi synes det er lettere å uttrykke oss skriftlig. Det gjelder nok spesielt de av oss som ikke har lærevansker på toppen av kransekaka, men det å uttrykke seg kreativt i stedet for muntlig tror jeg gjelder de aller fleste av oss.

Det betyr ikke at vi er like. Det betyr bare at det av og til er litt vanskelig for mange av oss å snakke på direkten og samtidig få frem alt vi vil mens vi skal balansere så vi ikke snakker på punkter i samtalen der vi skal være stille og den andre skal få svare.

Kommunikasjon er kunst. Derfor kommuniserer jeg med fotografier, dikt og korte tekster. Jeg bruker metaforer og tryller med ordene. Fordi det er det jeg kan, mens en alminnelig samtale med small talk kan være litt utfordrende.

Det utfordrende for meg i en såkalt alminnelig small talk, er å få et spørsmål jeg ikke umiddelbart klarer å besvare. Da reagerer jeg med å avvise og avslutter samtalen. Dette faller ikke i god fisk for folk flest, eller i god jord. Men jeg spirer opp igjen, jeg må bare la det gro litt – dette sårbare, skjøre samspillet av en relasjon.

Hvis jeg skriver, får jeg satt ord på alle emnene jeg vil belyse. Jeg får frem detaljer slik at de blir store nok til at andre mennesker forstår dem. Jeg får laget språklige bilder og gitt følelsene mine navn. Bare da, kan folk virkelig snakke med meg og få en mulighet til å forstå. Jeg avslutter med å dele et dikt.

2 kommentarer om “Om å skrive

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s