asperger syndrom · tilleggsvansker

Normal eller gal?

Når du er psykiatrisk pasient, er det lett å få stempelet som «gal» Men det er også veldig mange som skal mene at du er helt normal. De sier, «sånn har jo jeg det også». Men vi er helt forskjellige og alle mennesker er unike og reagerer ulikt på livets utfordringer. Jeg sier ikke alt jeg gjør og opplever høyt, derfor vet du ikke at jeg ikke bare har det «sånn som deg». Journalen min sier en del om det jeg er taus om utad. Den har heldigvis ikke alle tilgang på, og derpå tenkes det: «Hun er jo helt normal. Hvorfor får hun ikke til livet sitt som meg?»

Jeg tror at min reaksjon på livet mitt, er en naturlig og normal respons på å ha levd så godt man kan uten at noen har kunnet forstå, se, skjønne eller i det hele tatt ane hva jeg sliter med. Det jeg har gjort, sagt og følt kan ha vært normale reaksjoner i et utfordrende miljø. Jeg har opptrådd galt, men rasjonelt i forhold til mine forutsetninger.

Jeg tror svaret på denne overskriften, er midt i mellom. Jeg er verken gal eller normal. Jeg er preget av tilstander og diagnoser, og har verdier i livet mitt og ting jeg bryr meg om akkurat som alle andre. Jeg har normale reaksjoner og unormale reaksjoner, på et liv som er anspent som en sprettert.

Å ha Asperger og tilleggsdiagnoser er ikke et nederlag, men jeg kan trenge applaus og klapp på skuldra jeg også, en «deling» når jeg forsøker å formidle meg og kanskje et simpelt «like». Det er sånn at andre mennesker betyr noe for en, selv om man har en autismetilstand, kanskje også nettopp derfor. Når man føler seg alene, trenger man jo respons fra samfunnet, et eller annet tegn på at man har betydning.

Følelser kan komme som tause budskap eller fortellende sinne.
Reklame

2 kommentarer om “Normal eller gal?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s