asperger syndrom · sosialt

Stolthet over Asperger syndrom

Stolthet og fordom, er en film så vidt jeg husker. Eller kanskje det var en bok eller tv-serie. Uansett er det sentralt når jeg skriver om Asperger syndrom. Det ligger mange fordommer knyttet til diagnosen, som at personer med Asperger er sosialt tilbakestående (beklager ordbruken) og mangler empati.

Fordommene rundt vår funksjon, kan stemple oss med et lavt selvbilde. Men det er også en fordom, og sannhet, med modifikasjoner. Mange bærer diagnosen med stolthet. Fordi, den er en del av oss og oss har en verdi både i sosiale relasjoner og i utvikling av ferdigheter. Her kommer vi!

Uten Asperger som en slags forklaring på vanskene mine, som jeg jo ikke fikk på papiret først i 2014 tretti år gammel, hang problemene i en løs tråd som ble en diger floke. Nå vikler jeg opp floken og bruker evnene mine mer konstruktivt. Jeg har fortsatt mine tilleggsdiagnoser og er veldig syk, men jeg finner via sosiale medier og bloggen så mange fantastiske mennesker som enten har Asperger eller er pårørende. Det gjør at jeg stolt kan ta del i fellesskapet.

Med det skjønner du kanskje at jeg ikke er en einstøing selv om jeg ikke har så veldig mange venner. Det er bare litt komplekst for meg å holde vennerelasjoner ved like når jeg trenger så mye helsehjelp og blir også tappet for energi i det sosiale samspill.

Asperger er en diagnose på autismespekteret. Det er klart det er utfordrende. Det er klart det er tungt å innse at tilstanden varer livet ut. Men i stedet for å se på den som et hinder, prøver jeg å bare leve i nuet akkurat som jeg er. Jeg er fantastisk! Neida, nå tuller jeg. Aspergere har også humor. Det er jeg glad for, og smiler og ler. Noen ganger ler andre av meg uten at jeg skjønner hvorfor. Det gjør litt vondt, men da har jeg i alle fall skapt et smil hos noen. Og en latter forlenger livet. Det er fint, tror jeg.

Det finnes ingen garantier for at livet alltid er godt, verken med eller uten diagnose. Men det er ganske fantastisk å kjenne tilhørighet, selv om vi med diagnose også er veldig forskjellige, på lik linje med at nordmenn er forskjellige selv om alle er nettopp nordmenn. Det finnes grupper på nettet der «aspie-powers» kommer til uttrykk. Som en slags egen generasjon og rase. Men jeg tror ikke vi er så ulike alle andre, vi har bare en litt annen måte å oppleve og respondere på inntrykk på. Ikke nødvendigvis bedre eller dårligere, men annerledes.

Å være et annerledes menneske, kan være tungt. Man kan kjenne seg ensom. Noen har ikke venner. Men vi finner hverandre, ofte. Det gjør meg ydmyk, Det er på sosiale medier en kontakt ofte etableres. Jeg har mange sånne fine venner med Asperger. Jeg er takknemlig for å ha blitt kjent med dem, og skjemmes ikke av å være i «båsen» autismespekter. Det er der jeg hører litt hjemme, akkurat som andre for eksempel er og identifiserer seg som tenåringer eller jenter.

En kommentar om “Stolthet over Asperger syndrom

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s