asperger syndrom · bokanmeldse

Ansatte med Asperger syndrom (bok for arbeidsgiver)

ansattemedaspergerDen uoppdagede arbeidskraften, kan noen ganger være nettopp en person med Asperger syndrom. Hvordan være en god arbeidsgiver for oss? Nav anbefaler arbeidsgivere heftet «Ansatte med Asperger syndrom – en praktisk guide» oversatt til norsk og utgitt av Spiss forlag (anmeldereksemplar). Boka er opprinnelig laget av autismeforeningen i Storbritannia. Et eget kapittel for norske forhold er lagt til.

Bidragsytere av heftet/boka tror at kommunikasjonsvanskene mennesker med Asperger syndrom ikke bær være en barriere for at de skal finne seg arbeid. De peker videre på at selv om personer med Asperger kan trenge tilrettelegging, trenger de først å fremst muligheten til å få vise sin verdi.

Boka er en veiviser til mangfold. Jeg er lykkelig over at en del arbeidsgivere åpner en slik bok for å bedre kunne ivareta og støtte personer med Asperger, slik at de kan prestere på sitt beste. Og på sitt beste, kan «Aspergere» være helt unike og uvurderlige.

Denne menneskegruppen har mange verdifulle ferdigheter og kvaliteter som gjør den til attraktive arbeidstakere. Er du en av dem? Eller vil du gi en person med Asperger en reell sjanse til å fungere i arbeidslivet?

Boka gir arbeidsgivere, HR-personale og ledere de verktøyene de trenger for å støtte individer med diagnosen. Den er også nyttig for arbeidsgivere som får vite at ansatte nylig har fått diagnosen Asperger.

I boka er det eksempler som fenget min interesse. Såkalte kasus som kan oppstå for mennesker som har utfordringer med kommunikasjon, forståelse av sosiale relasjoner og å tenke abstrakt og empatisk. La meg nevne noen:
– Er det påkrevet å snakke? 
– Bare e-post, takk
– Akkurat på tiden 

Det blir også listet opp oppgaver som passer spesielt godt for personer med Asperger på arbeidsplassen. Det er for eksempel oppgaver der detaljfokus og nøyaktighet er påkrevd, som for eksempel data-input, skriving og forskning og oppgaver preget av rutine og gjentakelse. Jeg har en venn med Asperger som jobber i arkiv, og han mestrer det godt og blir deilig sliten og tilfreds etter en arbeidsuke.

Jeg kommer til å lese mer i denne boken, og fortelle om min oppfattelse av tipsene. Dette var bare en intro, før arbeidsuken begynner igjen for mange i morgen, etter forhåpentligvis en god helg. Å ønske noen med Asperger en god helg, kan av og til være problematisk da vi tolker bokstavlig og synes det er vanskelig hvis vi ikke klarer å oppnå nettopp god helg. Denne høflighetsfrasen er det vanskelig for andre å forstå at er kompleks. Mange slike mindre kommunikasjonsproblemer møter man i en arbeidssituasjon.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s